Pot Janje Garnbret do olimpijskega zlata ovekovečena v filmu

Letošnjo zimo bo med občinstvo po vsem svetu prišel dokumentarni film Stena - vzpon do zlata (The Wall - Climb for Gold), v katerem spremljamo zgodbo štirih športnih plezalk - Slovenke Janje Garnbret, Britanke Shaune Coxsey, Američanke Brooke Raboutou in Japonke Miho Nonaka - med pripravami na tekmo njihovega življenja, olimpijske igre.

Čustven dokumentarni film odstira zgodbo štirih izjemnih športnih plezalk, ki se soočajo s športnim izzivom svojega življenja, da bodo nastopile na olimpijski premieri športnega plezanja na olimpijskih igrah Tokio 2020.

Film spremlja slovensko športnoplezalno junakinjo Janjo Garnbret, Britanko Shauno Coxsey, Američanko Brooke Raboutou in Japonko Miho Nonaka v obdobju dveh let, od kvalifikacijskega boja za vozovnico za olimpijske igre, skozi naporno sezono tekmovanj in treningov, ko se je zaradi pandemije covida-19 čas ustavil in so se olimpijske igre prestavile v leto 2021, do samega vrhunca – olimpijskih iger v Tokiu, na katerih se je Janja Garnbret zapisala v zgodovino kot prva zmagovalka olimpijskih iger v športnem plezanju.

Ko se mlade ženske na poti do Tokia spopadajo s svojimi psihičnimi in fizičnimi notranjimi boji, film razkriva osupljiv in navdihujoč vpogled v to, kaj pomeni biti olimpijka, in navsezadnje, kaj pomeni biti človek.

Slovensko občinstvo si bo lahko film ogledalo že drevi, na predpremieri filma, ki bo v prostorih Cukrarne v Ljubljani.

Za 22-letno Garnbretovo je leto olimpijskih presežkov in osebnih mejnikov. Šestega avgusta je postala prva olimpijska prvakinja športnega plezanja. Tekmovalno sezono je sklenila 4. septembra v Kranju s četrtim naslovom zmagovalke seštevka svetovnega pokala v težavnosti.

V balvanskem seštevku svetovnega pokala je zasedla drugo mesto. Števec uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu je premaknila na številko 48. Od tega je 31-krat zmagala, 13-krat v balvanskem in 18-krat v težavnostnem plezanju.

Po olimpijskih igrah je sledil nov mejnik. Tokrat je šlo za naravno plezališče, skalno plezanje. Postala je prva ženska s preplezano smerjo s težavnostno oceno 8c na pogled. In ta dosežek je nato v manj kot 48 urah ponovila. Preplezani smeri sta Fish Eye in American Hustle.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije