Search
Close this search box.

Poslovil se je nekdanji generalni sekretar ZN, ki je Slovenj Gradec razglasil za “Mesto – glasnik miru”

V starosti 100 let je pred dnevi umrl nekdanji generalni sekretar Združenih narodov (ZN), Perujec Javier Perez de Cuellar, ki se je v zgodovino zapisal s prizadevanji za mir, med drugim je dosegel premirje med iraško-iransko vojno, leta 1985 je obiskal tudi Slovenj Gradec. Leta 1989 pa je Slovenj Gradcu podelil po pooblastilu Generalne skupščine OZN tudi listino »Mesto – glasnik miru«.

FOTO: MO Slovenj Gradec

Perez de Cuellar se je rodil 19. januarja 1920 v Limi v družini zgornjega srednjega razreda. Izobraževal se je v katoliških šolah, diplomiral je iz prava. Večino poklicne kariere je preživel v tujini, diplomat je bil v Veliki Britaniji, Boliviji, na Poljskem, v nekdanji Sovjetski zvezi, Švici in Venezueli.

Perez de Cuellar je bil peti generalni sekretar svetovne organizacije dva mandata v letih 1982-1991. Takrat so ga pogosto označevali za “mirovnika po poklicu in naravi”.

Perujski diplomat je Združene narode vodil v obdobju, ki so ga zaznamovali lakota v najrevnejših predelih sveta, osemletna vojna med Irakom in Iranom ter državljanska vojna v Salvadorju. Za svoj največji uspeh na čelu ZN je štel neodvisnost Namibije leta 1990, saj je bila to še ena zadnjih kolonij na afriški celini, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Leta 1995 je kandidiral za predsednika Peruja, a je izgubil proti tedanjemu predsedniku Albertu Fujimoriju. Po padcu Fujimorijevega režima leta 2000 je postal predsednik vlade narodne enotnosti, ki jo je vodil dobro leto.

Novico o njegovi smrti je 5. marca javnosti sporočil sin Francisco Perez de Cuellar. Umrl je doma v miru, njegovo zdravstveno stanje se je poslabšalo v zadnjem tednu.”

Slovenj Gradec je od leta 1989 kot edino slovensko mesto nosilec častnega naziva “Glasnik miru OZN“, s tem pa sodi v ugledno družbo mest z vseh celin, ki so si ta naziv prislužila s prizadevnim delovanjem za mir na različnih področjih družbenega življenja. Krona teh prizadevanj je listina, s katero je leta 1989 generalni sekretar Svetovne organizacije Perez de Cuellar Slovenj Gradec uvrstil med častne nosilce naziva Glasnik miru. Ideja mesta glasnika miru je promoviranje ideje manj nasilnega in bolj humanega sveta, sveta v katerem vlada strpnost in medsebojno spoštovanje, s čimer so izpolnjene zahteve za boljše razumevanje miru na podlagi pravičnosti in človekovih pravic. 

Sinu, Franciscu Pérezu de Cuéllarju, je sožalno pismo poslal tudi župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler, so zapisali na spletni strani MO Slovenj Gradec.

Vir: STA, MO Slovenj Gradec