Search
Close this search box.

Poskrbite za ustrezno varnost pri delu z zaščitnimi oblačili

Pandemija nam je še bolj ustvarila občutek zavesti higiene in zaščite. Vendar pa bi morali vedeti, da je - ne glede na pandemijo - varnost prva prednostna naloga, ki jo morajo delavci imeti. Tako se zaščitijo pred številnimi nevarnostmi in nesrečami, ki še kako hitro pridejo.

Njihova delovna oblačila so oblikovana na način, ki podpira idejo zaščite. Poznamo pa tudi različna zaščitna oblačila za različne poklice. Prav je, da na zaščito damo večji poudarek.

Kaj je osebna zaščitna oprema?

Zaščitna oprema se uporablja za zmanjšanje izpostavljenosti nevarnostim, ki povzročajo resne poškodbe in bolezni na delovnem mestu. Te poškodbe in bolezni so lahko posledica stika s kemičnimi, radiološkimi, fizičnimi, električnimi, mehanskimi ali drugimi nevarnostmi na delovnem mestu.

Kaj so zaščitna oblačila?

Zaščitna oblačila so vrsta osebne zaščitne opreme. Delavcem lahko zagotovi zaščito, kadar vsi drugi nadzorni ukrepi ne morejo ustrezno odpraviti ali zmanjšati tveganja za zdravje in varnost delavcev. Zaščitna oblačila morajo biti primerna naravi dela in morebitnim tveganjem, povezanim s tem delom.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri zaščitnih oblačil?

Zaščitna oblačila morajo biti primerne velikosti in se morajo dobro prilegati. Prav tako morajo biti sorazmerno udobna za nošenje in združljiva s katero koli drugo osebno zaščitno opremo ali oblačili, ki jih morajo nositi ali uporabljati delavci.

Če se osebna zaščitna oprema ne prilega pravilno, je lahko razlika med varnim pokritjem ali nevarno izpostavljenostjo zelo velika.

Uporabljajte opremo, ki je enostavna za čiščenje, vzdrževanje in zamenjavo. Lažja je uporaba osebne zaščitne opreme, večja je verjetnost, da jo bodo zaposleni uporabljali. Ker je čiščenje in vzdrževanje del uporabe osebne zaščitne opreme, izberite opremo, ki poenostavi te vidike njene uporabe.

Strošek zaščitne opreme

Vodilni v podjetju morajo zagotoviti, da se zaščitna oblačila vzdržujejo, popravljajo in zamenjajo, da še naprej ščitijo delavce. Stroški teh oblek so na strani vodilnih, slednji pa morajo sodelovati z delavci pri odločanju o zdravju in varnosti. To vključuje izbiro in spreminjanje zaščitnih oblačil.

Ponavadi zaščitno obleko uredijo vodilni, kaj pa če se delavec odloči za lastno obleko?

Delavci se lahko odločijo za lastno zaščitno obleko. Če to storijo, se vodilni prepričajo, da zagotavlja ustrezno zaščito in je združljiva z vsemi drugimi oblačili, ki jih potrebuje za nošenje ali uporabo.

Kako je z obiskovalci na gradbiščih in drugih prostorih, kjer je zaščitna oprema obvezna?

Tudi druge osebe na delovnem mestu (kot so obiskovalci ali prostovoljci) morajo biti opremljeni z ustrezno osebno zaščitno opremo, vključno z zaščitno obleko, v kolikor ga delovno mesto predvidi. Prav tako bi morali dobiti usposabljanje in navodila, kako zaščitno opremo uporabljati ali nositi.

Kaj spada pod zaščitno opremo?

Osebna zaščitna oprema zajema širok nabor zaščitne opreme, ki pa je odvisen predvsem od narave dela.  Naj izpostavimo opremo, ki je skupna večjim poklicem:

  • Varnostni / delovni čevlji in ščitniki za kolena – potrebno jih je uporabljati pri opravilih, ki lahko povzročijo resne poškodbe stopal in nog zaradi padajočih se predmetov, vročih snovi, električnih nevarnosti in spolzkih površin.
  • Rokavice – je potrebno uporabljati pri opravilih, ki lahko povzročijo opekline rok in kože, absorpcijo škodljivih snovi, ureznine, zlome ali amputacije. Pri delu s toploto in elektriko uporabljajte gumijaste rokavice, da zmanjšate nevarnost opeklin ali električnega udara. Rokavice, odporne na ureznine, so potrebne okoli ostrih predmetov, medtem ko bodo rokavice, odporne na kemikalije, morda potrebne za laboratorijske in proizvodne aplikacije.
  • Zaščitna očala – ščitijo oči delavca pred stikom s predmeti, odpadki in ostanki v zraku, nekateri dizajni pa bodo zmanjšali prodiranje tekočine in hlapov.

Pri nekaterih poklicih so pomembni tudi obrazni ščitniki, oboje pa je potrebno uporabljati pri opravilih, ki lahko povzročijo poškodbe oči ali izgubo vida, pršila strupenih tekočin, brizge in opekline.

  • Ušesni čepki in naušniki – potrebno jih je uporabljati pri opravilih, ki lahko povzročijo težave s sluhom in/ali izgubo sluha.
  • Čelada – je potrebna za gradbišča in vsa okolja, kjer se delavci soočajo z nevarnostjo padajočih predmetov
  • Oblačila visoke vidljivosti – uporabljajo tisti, ki morajo biti še bolj in čim hitreje vidni.
  • Kombinezoni, varnostni jopiči in obleke – se uporabljajo za naloge, ki lahko povzročijo telesne poškodbe zaradi ekstremnih temperatur, plamena in isker, strupenih kemikalij, ugrizov žuželk in sevanja.
  • Zaščitni predpasniki – nudijo zaščito pred razlitjem kemikalij, brizganjem in drugimi nevarnostmi. Vendar pa je treba izbrati pravo tkanino in materiale, saj vsa oblačila ne izpolnjujejo ustreznih standardov.
  • Varnostni pasovi in vrvice – potrebno jih je uporabljati pri opravilih, ki lahko povzročijo padec z višine in resne poškodbe ali smrt.

Razlika med zaščitnimi oblačili in običajnimi delovnimi oblačili

Zaščitna oblačila se uporabljajo posebej za zmanjšanje tveganja za zdravje in varnost delavcev med delom. Uporabljajo se lahko za zaščito pred specifično ali splošno nevarnostjo na delovnem mestu (po tem, ko so bili vzpostavljeni vsi drugi razumno izvedljivi nadzorni ukrepi za odpravo ali zmanjšanje tveganja).

Običajna oblačila ali obutev niso zaščitna oblačila. Na primer, vsakodnevna oblačila delavca, kot so hlače ali kavbojke, ki jih nosijo na delovnem mestu, se ne štejejo za zaščitna oblačila.

Čeprav je osebna zaščitna oprema nujen del varnosti na delovnem mestu, sama ne zadošča. Delodajalci morajo zagotoviti varnost delavcev z vrsto ukrepov, ki presegajo zgolj zagotavljanje ustrezne osebne zaščitne opreme.

V skladu z zahtevami in standardi morajo delodajalci opraviti ocene tveganja, da ugotovijo nevarnosti, preden je zaposlenemu dodeljena naloga, in usposobiti zaposlene o pravilni uporabi osebne zaščitne opreme ter o tem, kako brati varnostni list.

Zato zagotovite svojim delavcem, da so v svojem delovnem okolju dobro zaščiteni, saj je varno delovno mesto pomemben del življenja. Da pa poskrbite tudi za odlično prepoznavnost vašega podjetja, pa vam lahko delovna obleka in obutev služita tudi kot podoba podjetja in odličen ter prepoznaven marketinški element.

Dogodki

Pandemija nam je še bolj ustvarila občutek zavesti higiene in zaščite. Vendar pa bi morali vedeti, da je - ne glede na pandemijo - varnost prva prednostna naloga, ki jo morajo delavci imeti. Tako se zaščitijo pred številnimi nevarnostmi in nesrečami, ki še kako hitro pridejo.