Search
Close this search box.

Porast gripe: V koroških lekarnah težava pri dobavi zdravil

Gripa je verjetno na vrhuncu ali tik pred vrhuncem sezone, so nam sporočili iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Ravne na Koroškem, kjer pričakujejo, da bo posebno s šolskimi počitnicami prišlo do upada kroženja virusa gripe. Sicer pa je pri bolnikih iz naše regije v večini primerov laboratorijsko dokazana gripa tipa A, v nekaj primerih tudi gripa tipa B. 

Preberite tudi: V UKC Ljubljana zapolnjeni intenzivni oddelki, zaradi gripe umrlo devet bolni

Na vprašanje, koliko Korošcev je zbolelo za gripo, so nam odgovorili, da gripo in druge akutne okužbe dihal spremljajo na vzorcu populacije preko mreže zdravnikov osnovnega zdravstva, od katerih vsak teden sproti pridobivajo podatke. “Na podlagi spremljanja pojava akutnih respiratornih okužb in gripe smo v preteklih dneh, tudi na Koroškem, opazili porast števila zbolelih za gripo ter drugimi okužbami dihal. V petem tednu smo kot običajno, opazili najvišjo obolevnosti za gripo in drugimi okužbami dihal, trend pojava je v 6. tednu rahlo upadel.”

V naši regiji zbolevajo tako predšolski kot šolski otroci, o povečani odsotnosti otrok javljajo nekatere šole, vrtci prav tako pa je opazen povečan obisk v ambulantah. Med odraslo populacijo za zdaj beležimo sporadične primere,” so še pojasnili na NIJZ OE Ravne na Koroškem.

Poročilo o tedenskem spremljanju gripe najdete TUKAJ.

Najbolj učinkovita zaščita pred gripo je cepljenje. Cepivo proti gripi je še na voljo, za cepljenje vprašajte v svoji ambulanti ali pa pokličite ambulanto NIJZ, svetujejo na NIJZ OE Ravne na Koroškem, kjer pa nimajo podatka, da naj bi pred dnevi v dežurni Lekarni v Slovenj Gradcu celo zmanjkalo sirupa in svečk proti bolečinam za otroke.

Zato smo se z vprašanjem, ali neuradne navedbe o tem držijo, obrnili tudi na omenjeno lekarno, od koder so nam sporočili, da sirup trenutno je na zalogi, svečk Paracetamol pa nimajo in trenutno niti ne vedo, kdaj jih bodo dobili.

Težavo z dobavo zdravil pa so nam potrdili tudi v Lekarni Ravne na Koroškem, kjer pravijo, da zdravil trenutno na Koroškem še ni zmanjkalo, da pa imajo pa težave z dobavitelji. “Če nimamo zdravila od Leka, je na razpolago od Krke. Se trudimo, kombiniramo zaloge z drugimi lekarnami in sodelujemo z zdravniki.”

Izvedeli smo, da imajo trenutno na zalogi tako svečke kot sirup. “Imamo pa kar precej težav z dobavo določenih sirupov in svečk za otroke, vendar stremimo k temu, da je na policah vedno nekaj, če ni svečk, je zagotovo sirup, so nam pojasnili in dodali, da v sami sestavi omenjenih zdravil ni razlike, razlika je le v načinu, kako otrok zdravilo zaužije oziroma kako mu ga damo.”

Sicer pa si lekarne na Koroškem prizadevajo, da je v vsaki enoti na razpolago eno od navedenih zdravil. Predvsem pa, da so omenjena zdravila na voljo v dežurnih lekarnah (Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Radlje ob Dravi). “Seveda pa se lahko prav tako zgodi, da česa zmanjka.” Zato vsem staršem svetujejo, da če je otrok res tako bolan, da ne bo zdržal do jutra, da ga odpeljejo v bolnišnico.

Za nujne primere pa imajo zdravila proti bolečinam tudi na urgenci. Vendar pri tem v ravenski lekarni, ki oskrbuje z zdravili urgenco na Ravnah, poudarjajo, da za res nujne primere, ko ima otrok npr. vročinske krče ali neznosne bolečine …

Pri tem naj še omenimo, da je po proočanju STA, v lekarnah že pred časom zmanjkalo najpogosteje predpisanega zdravila za zbijanje vročine za otroke, starejše od šestih let. Predviden rok dobave je, kot so za STA pojasnili v Lekarni Ljubljana, šele 20. marec.