Popoldne se bodo sestali predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja

Vladna stran je sindikate javnega sektorja za popoldne povabila na sejo pogajalske skupine. Po izteku roka, do katerega so se sindikati izrekali o vladnem predlogu, je pričakovati odziv vladne strani. Ta je sicer v ponedeljek vztrajala, da gre za zadnjo ponudbo, ki pa, kot kaže, v sindikatih nima večinske podpore, vsaj ne brez nekaterih sprememb.

Vladna stran je v ponedeljek na pogajanjih o odpravi še veljavnih varčevalnih ukrepov, spremembi plačilnega dneva ter letošnjem regresu za letni dopust podala svoj končni predlog. V četrtek, ko se je iztekel rok za opredeljevanje sindikatov, so iz pogajalske skupine dela sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek, sporočili, da se je velika večina sindikatov iz njihove skupine odločila, da zavrne vladni predlog. Kot so zapisali, ta ne izpolnjuje pričakovanj sindikatov in njihovega članstva glede odprave varčevalnih ukrepov, ki jih je uvedel zakon za uravnoteženje javnih financ.

Med slednjimi so posebej izpostavili znižanje vrednosti plačnih razredov za osem odstotkov, glede česar se po njihovih navedbah vladna stran ni v ničemer približala sindikalnim predlogom. Problematičen je zanje tudi predlagani zamik plačilnega dneva. Kot so navedli, bi sprememba dneva izplačila plače velikemu delu javnih uslužbencev zamaknila plačilni dan za deset dni ter jim povzročila dodatno birokracijo in stroške.

Vztrajanje vlade pri zamiku plačilnega dneva je zmotilo tudi sindikate znotraj Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, kjer sicer vladnega predloga večinsko ne zavračajo, a njegov sprejem pogojujejo z nekaterimi spremembami in poudarjajo, da na vladni ultimat ne pristajajo.

Na vladni strani medtem poudarjajo, da so v predlogu upoštevani tako predlogi sindikatov kakor tudi strateškega sveta za debirokratizacijo in da ta prinaša bistveno izboljšanje položaja javnih uslužbencev ter znatno administrativno razbremenitev. Kot so pojasnili na ministrstvu za javno upravo, je vladna stran po več kot dveh mesecih intenzivnih pogajanj ponudila končni predlog v želji, da do dogovora pride čim prej, saj bi na način višji prejemki javnih uslužbencev veljali že s 1. junijem.

Seja bo tudi tokrat potekala na daljavo.