Search
Close this search box.

Popoldne bo v knjižnici predstavitev celovečernega filma Sine Legibus (Po poteh 1976)

Danes bo v ravenski knjižnici premiera filma Sine Legibus.

Dogajanje festivala “Koroška, kdo si?” se nadaljuje. Danes, v sredo, 10. aprila ob 17:00 bo v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika predstavitev filma Sine Legibus, ki ga je režisirala Milena Olip. Dogodek organitirata Zgodovinsko društvo za Koroško in Ravenska knjižnica.

Režiserka Milena Olip je rojena leta 1982 v Celovcu in je pripadnica slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. Leta 2000 je maturirala na slovenski gimnaziji v Celovcu in študij nadaljevala na pedagoški akademiji v Celovcu. Po uspešnem sodelovanju na avstrijskem filmskem festivalu Diagonale leta 2003 se je odločila za študij filmske režije na Ljubljanski AGRFT. Posnela je že več kratkih dokumentarnih filmov ter TV-dramo. Film Sine Legibus – po poteh 1976 je režiserkin prvi celovečerni film.

70-minutni dokumentarni film osvetljuje problem dvojezičnih krajevnih napisov in bojkot slovenske narodnostne skupnosti na avstrijskem Koroškem. V filmu Sine Legibus (Po poteh 1976)  misli 105-letne Mice Olip dobijo glas in nas popeljejo v leto 1976 na dvojezično južno Koroško. Avstrijska zvezna vlada po vsej Avstriji izvede tako imenovano ugotavljanje manjšin-ljudsko štetje. Ta naj bi bilo podlaga za postavitev dvojezičnih krajevnih napisov. Slovenska narodna skupnost na Koroškem se odloči kljubovati preštevanju. V majhni gorski vasici Sele se štirje fantje odločijo za »akcijo« posebne vrste, ugrabitev volilne skrinje.

Režija in scenarij: Milena Olip
Kamera in direktor fotografije: Gregor Kitek
Montaža: Gorazd Kernel
Asistenti kamere: Rok Ponikvar, Luka Likar, Matej Zagorc
Snemalci zvoka: Simon Dvornik, Matej Zagorc, Luka Likar
Montažer: Gorazd Kernel
Grafična oblikovalka: Maruša Koželj
Kolorist: Teo Rižnar, Nuframe
Oblikovalec zvoka: Boštjan Kačičnik, Zvokarna

Glavni nastopajoči:
dr. Anton Pelinka, dr. Matevž Grilc, Flori Jug, Marjan Olip, Nanti Olip in Peter Olip

Dogodki

Danes bo v ravenski knjižnici premiera filma Sine Legibus.