Search
Close this search box.

Ponudbe za več kot 6300 hlodov vrednejšega lesa še do petka

Prodajalci so na letošnjo licitacijo vrednejšega lesa na Koroško pripeljali okoli 6350 hlodov v izmeri dobrih 6800 kubičnih metrov. Največ je hlodov hrasta in smreke, čez tisoč kubičnih metrov je tudi gorskega javorja, ki na licitacijah dosega najvišje cene. Še do petka do 10. ure organizatorji licitacije sprejemajo ponudbe kupcev.

Po zbrani količini hlodovine bo to druga največja licitacija doslej. Zbrana količina nas je presenetila, je pa k temu pripomoglo tudi lepo vreme v minulem obdobju, saj je veliko lastnikov gozdov še v začetku januarja lahko les posekalo in pripravilo za licitacijo,” je za STA dejal Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, ki licitacijo vrednejših sortimentov lesa na Koroškem organizira skupaj z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije.

Na zemljišče ob Podgorski cesti pri Slovenj Gradcu so hlode na prodaj pripeljali v glavnem prodajalci iz Slovenije, nekaj kamionov hlodov pa so pripeljali tudi prodajalci iz Avstrije in Hrvaške. Manjšo količino hlodovine iz državnih gozdov na licitaciji ponuja tudi družba Slovenski državni gozdovi, ki je sicer pred kratkim sama organizirala podobno, a manjšo licitacijo vrednejših sortimentov lesa.

Jeromel je v zvezi s tem povedal, da so se s predstavniki Slovenskih državnih gozdov že pogovarjali o tem, kako naprej, da si ne bi medsebojno “skakali v zelje”. “Mi bomo predlagali, da se Slovenski državni gozdovi na področje zasebnega lesa ne bi spuščali, ne nasprotujemo pa temu, da na svoji dražbi prodajajo svoj les,” je dejal Jeromel, ki upa, da se bodo lahko dogovorili. Meni namreč, da bi bilo drobljenje na več licitacij najslabše, saj bi s tem licitacije lahko postale nezanimive za ponudnike in kupce.

Sicer pa je na letošnji licitaciji največ hlodov hrasta, sledijo smreka, gorski javor in jesen ter drugi. Med posebnostmi je Jeromel izpostavil debelejši kos bršljana, ki bi lahko bil primeren za izdelavo spominkov.

Tudi letos je na prodaj nekaj zelo lepih primerkov gorskega javorja, ki bodo po Jeromlovi oceni zagotovo dosegli zelo visoke cene. Ta drevesna vrsta na licitacijah dosega najvišje cene, absolutni rekordi so bili doseženi pred dvema letoma, ko je kupec iz Nemčije za dobrih sto let star hlod gorskega javorja rebraša, posekanega v snežniških gozdovih, ponudil 29.161,52 evra, ponujeni hlod pa je po kubičnem metru dosegel ceno 14.414 evrov.

Kupci so na Koroško na oglede tokrat ponujenih hlodov prihajali že ves minuli teden, največ pa jih Jeromel pričakuje prav v teh dneh. Večinoma so to kupci iz tujine. Ponudbe lahko oddajo še do petka, 4. februarja, do 10. ure, ko se začne odpiranje ponudb. Rezultati letošnje licitacije bodo znani 18. februarja, ko organizatorji načrtujejo tudi zaključni dogodek.

Lani je ponudbe oddalo rekordnih 46 kupcev, skupni promet licitacije pa je presegel 1,2 milijona evrov. V prvem krogu lanske licitacije so prodali 97 odstotkov lesa, kar je ostalo, pa so prodali v drugem krogu. Vsako leto na koncu ostane za približno en kamion lesa, ki gre za drva, je še povedal Jeromel.

Dogodki

Prodajalci so na letošnjo licitacijo vrednejšega lesa na Koroško pripeljali okoli 6350 hlodov v izmeri dobrih 6800 kubičnih metrov. Največ je hlodov hrasta in smreke, čez tisoč kubičnih metrov je tudi gorskega javorja, ki na licitacijah dosega najvišje cene. Še do petka do 10. ure organizatorji licitacije sprejemajo ponudbe kupcev.