Search
Close this search box.

Pomagajmo Korošici Mariji in njeni družini. Ogenj v Šmarju pri Jelšah uničil 35 let trdega dela na kmetiji (FOTO)

FOTO: PGD Mestinje

V sredo, 10. julija, je v Brecljevem v Šmarju pri Jelšah, zagorelo gospodarsko poslopje, kjer kmetuje partner Ravenčanke Marije Kotnik. Hkrati pa je to rojstni dom ta »mladega« na kmetiji Potočnik na Dobrijah – Jožeta Guzeja. Ognjeni zublji, s katerimi se je borilo kar 120 gasilcev iz PGD Šmarje pri Jelšah, Mestinje, Zibika, Šentvid pri Grobelnem, Pristava pri Mestinju, Sladka Gora, Kristan Vrh in Sveti Štefan, so za seboj pustili pravo opustošenje.

FOTO: PGD Mestinje

Policisti in kriminalisti kot vzrok požara navajajo samovžig v notranjosti valjastih bal. Ogenj, ki se je iz bal razširil na celotno gospodarsko poslopje, je kljub hitri intervenciji gasilcev uničil celoten gospodarski objekt v velikosti 20 x 60 metrov, več električnih mizarskih strojev, živalsko krmo ter nekaj drugih strojev in naprav, medtem ko so živino, v hlevu je bilo 70 glav goveda, k sreči uspeli rešiti.

FOTO: Marija Kotnik

Nastalo škodo po požaru ocenjujejo na več kot pol milijona evrov. Ker lastnik hleva, zaradi visokih sprotnih stroškov, ni imel zavarovanega, denarja za obnovo pa nima, so na Rdečem križu odprli tekoči račun za pomoč družini Guzej. Na pomoč so jim z balami sena priskočili tudi sosedi, šmarška občina pa je zagotovila stroje za odstranjevanje pogorišča ter nekaj finančnih sredstev.

FOTO: Marija Kotnik

Če bi lahko podarili družini les za novo ostrešje, se dogovorite z gospodom Jožetom z Dobrij, in sicer ga lahko pokličete na tel. številko: 031 881 938.

Kot smo izvedeli, je lastnik ravno zaključil delo v hlevu, ko je zagledal ognjene zublje na ostrešju, ki so nato v nekaj minutah uničili praktično vse, kar je s trdim delom s svojo družino ustvaril v 35-letih kmetovanja. V pogovoru je Marija med drugim dejala, da bi nujno potrebovali les za novo ostrešje. Zanj se lahko dogovorite z Jožetom z Dobrij, njegova telefonska številka je 031 881 938, seveda pa je dobrodošel vsak evro, ki ga je kdo pripravljen v ta namen darovati, za kar se vsem že vnaprej najlepše zahvaljujejo.

FOTO: Marija Kotnik

Družine se sicer nesreča drži že nekaj časa. Lastnika je namreč pred dvema letoma težko poškodoval bik. Pred požarom pa jim je neurje s točo uničilo vinograd. 

Zbirni podatki za nakazilo finančne pomoči družini Guzej:

Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Šmarje pri Jelšah
Celjska cesta 6
3240 Šmarje pri Jelšah
TRR: SI56 6100 0001 6073 732
Sklic: SI00 10072019
BIC banke: HDELSI22
Koda namena: CHAR
s pripisom »POŽAR GUZEJ«

Dogodki