Search
Close this search box.

Položen temeljni kamen za novo Lekovo tovarno na Prevaljah – največjo Novartisovo naložbo v Sloveniji

V Leku na Prevaljah so danes ob navzočnosti predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Mira Cerarja slavnostno položili temeljni kamen nove tovarne za proizvodnjo širokospektralnega antibiotika, enega najpomembnejših izdelkov Leka in Sandoza, ter posadili drevo prihodnosti in dobrih želja. Lek bo z novimi zmogljivostmi utrdil položaj enega najpomembnejših zaposlovalcev na Koroškem. Do leta 2019 se bo sedanjim 246 zaposlenim predvidoma pridružilo še okrog 150 novih, s čimer bodo samo v šestih letih več kot podvojili obseg zaposlenih. Gre predvsem za delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, s poudarkom na zaposlovanju kadrov iz lokalnega okolja.

Vrednost prve faze naložbe znaša 85 milijonov evrov, stekla bo že v letu 2017 in bo predvidoma končana do leta 2019. Celotna vrednost bo znašala 105 milijonov evrov in predstavlja največjo dosedanjo Novartisovo naložbo v Slovenijo. Pri izvajanju naložbe na Prevaljah bo Lek večinoma sodeloval s slovenskimi podjetji, pozitivne vplive na domače gospodarstvo pričakujejo že v začetni fazi gradnje. Tudi idejna zasnova naložbe in projekti za izgradnjo so bili v celoti narejeni v Sloveniji, z domačim znanjem.

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je ob slavnostnem dogodku poudaril: »Današnje polaganje temeljnega kamna za največjo Novartisovo naložbo v Sloveniji do sedaj odraža uspešno delo, kakovost in učinkovitost družbe Lek ter vseh njenih zaposlenih. Za Prevalje, Koroško in celotno Slovenijo naložba predstavlja močno spodbudo za nadaljnji razvoj, za nadaljnje ustvarjanje novih delovnih mest ter je pomemben dokaz, da je Slovenija privlačna lokacija za tuje naložbe. Vlada Republike Slovenije pozdravlja odločitev skupine Novartis, ki je Slovenijo prepoznala kot eno ključnih držav, ki zagotavlja pregledno in zanesljivo poslovno okolje z izobraženo, kakovostno delovno silo. Kot lokacijo, kamor je vredno dolgoročno vlagati, ustvarjati nove poslovne projekte in izkoriščati poslovne priložnosti, ki jih ponuja slovensko okolje. Kot premier si bom še naprej prizadeval za izboljšanje poslovnega okolja, saj si želim še več dogodkov, kot je današnji.« Premier dodaja, da je »današnja investicija posebno priznanje koroškemu znanju, Korošicam ter Korošcem, saj se je Novartis odločil ravno za koroško znanje, za koroško inovativnost in ta predel Slovenije«.

Nova tovarna bo umeščena v obstoječe prostorske načrte in bo izpolnjevala zahtevne Novartisove okoljske standarde, ponekod strožje od evropske zakonodaje.

»Tudi v novi tovarni bomo vgradili najbolj napredne razpoložljive tehnologije. Novartisovi okoljski standardi so ponekod strožji od veljavne zakonodaje v Evropski uniji. Tako bomo na Prevaljah uveljavili Novartisov standard za izredno nizek delež farmacevtskih učinkovin v odpadnih vodah, ki je bistveno strožji od evropske zakonodaje. Odgovorno poslovanje razumemo tudi kot dolgoletno sodelovanje z lokalnimi društvi in organizacijami na področju vzgoje, izobraževanja, kulturne in socialne dejavnosti,« je povedal Zlatko Ajd, direktor Antiinfektivov Prevalje.

Za zagotavljanje uspešne izvedbe projekta širitve lokacije  in nadaljnjega nemotenega operativnega delovanja lokacije Prevalje je globalni vodja Antiinfektivov v Novartisovih tehničnih dejavnostih Nick Page ob današnjem dogodku z veseljem oznanil naslednje spremembe v vodstveni ekipi prevaljske lokacije, ki bodo začele veljati 1. maja 2017: Zlatko Ajd bo prevzel novo vlogo kot vodja projekta širitve lokacije Prevalje, Roman Burja, trenutno vodja proizvodnje, bo postal direktor Antiinfektivov Prevalje. 

Novi objekt na Prevaljah je po mnenju neodvisne strokovne ustanove ob že načrtovanih omilitvenih ukrepih v celoti sprejemljiv za okolje. Dobri rezultati na področju zdravja, varnosti in okolja so tudi sicer pogoj za pridobivanje Novartisovih naložb, saj vse Lekove naložbene projekte spremljajo tehnološke inovacije in izboljšave okoljske učinkovitosti.

Foto: Barbara Zajc