Policisti z vodnim topom nad protestnike na ljubljanski obvoznici

Nasprotniki pogojev PCT, ki so se danes znova zbrali na ljubljanskem Trgu republike, so shod nadaljevali po ljubljanskih ulicah, med drugim po Celovški proti ljubljanski obvoznici in jo za nekaj časa v delu zaprli. Nato so se vrnili v središče Ljubljane. Policisti so protest razpustili, uporabili so tudi vodni top, a mnogi na shodu še vztrajajo.

Kot so navedli na policiji, je shod razpuščen z namenom zagotavljanja varnosti vsem osebam. Prav zato so uporabili tudi prisilna sredstva, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Vse protestnike so še pozvali, naj mirno zapustijo območje ljubljanske severne obvoznice ter upoštevajo navodila in ukaze policistov.

Ko so policisti razgnali protestnike z ljubljanske obvoznice, so se ti vrnili po Celovški cesti proti centru mesta. Medtem so bili na shodu kritični tudi do poročanja medijev, ob tem pa so ob vklopih ovirali nekatere novinarske ekipe, med drugim ekipi Kanala A in POP TV, in proti njim metali različne predmete in pljuvali. Varnostnik, ki je spremljal omenjeni ekipi, je tudi lažje poškodovan. Med potjo do središča mesta pa se je skupina protestnikov ustavila še pred stavbo Radiotelevizije Slovenija, kamor je prišla tudi policija z vodnim topom.

Potem, ko so policisti razgnali protestnike z ljubljanske obvoznice, so se ti vrnili po Celovški cesti proti centru mesta. Medtem so bili na shodu kritični tudi do poročanja medijev, ob tem pa so ob vklopu ovirali tudi novinarko in snemalca Sveta na Kanalu A ter proti njima metali različne predmete. Med potjo do središča mesta pa se je skupina protestnikov ustavila tudi pred stavbo RTV Slovenija, kamor je prišla tudi policija z vodnim topom.

Oglasilo se je tudi že Društvo novinarjev Slovenije, kjer so pozvali ljudi, naj spoštujejo delo novinark in novinarjev na terenu ter jih ne ogrožajo, saj samo opravljajo svoje naloge. Hkrati so pozvali medijske hiše in policijo, naj zagotovijo varnost novinarskih ekip na terenu.

Takšno nasilje nad novinarji na protestih, uperjenih proti ukrepom, postajajo že stalnica, kar nas izredno skrbi. Novinarji opravljajo le svoje delo, zato ne smejo biti tarča takšnega ali drugačnega nasilja,” pa so zapisali v Združenju novinarjev in publicistov. Ker so napad na novinarski ekipi posnele tudi kamere, pričakujejo, da bo policija napadalca odkrila in ustrezno ukrepala.

Policija je sicer ponovno pozvala protestnike, naj se takoj mirno razidejo, ob tem pa upoštevajo ukaze policije. Policisti bodo namreč za zagotovitev varnosti in vzpostavitev javnega reda ravnali skladno s svojimi pooblastili, v primeru neupoštevanja ukazov pa bodo uporabili tudi prisilna sredstva, so sporočili.

Nasprotniki pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani) so se danes zgodaj popoldne namreč znova zbrali pred parlamentarnim poslopjem. Tokrat so se spomnili tudi na umrlo 20-letnico, pri kateri sumijo, da je umrla zaradi zapleta po cepljenju. Zbrane je nagovoril tudi njen oče.

Prisotni so tudi po tem dogodku zahtevali takojšnjo odpravo pogojev PCT in takojšen odstop vladajočih. Znova so bili kritični do vlade in aktualnega sklica državnega zbora, saj menijo, da jim oblast krati pravice in svoboščine.

Po programu na Trgu republike so protestniki shod nadaljevali po ljubljanskih ulicah. Najprej so se sprehodili do križišča med Gosposvetsko in Bleiweisovo cesto, nato pa po Celovški cesti nadaljevali čez Šiško proti ljubljanski severni obvoznici, ki je bila med Kosezami in Zadobrovo nekaj časa popolnoma zaprta. Protestniki so se nato vrnili v središče mesta in nekaj jih še vztraja na Trgu republike, medtem ko se je večina razšla.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije