Policijski sindikat zgrožen nad dodatnimi nalogami policistov

V Policijskem sindikatu so po pregledu predloga petega protikoronskega zakona zgroženi, so zapisali v sporočilu na svoji spletni strani. Zakon namreč policistom določa naloge, za katere med drugim niso strokovno usposobljeni. Sindikat predlaga umik predloga zakona in opozarja, da bi sprejetje spornih določb pomenilo kršitev vladavine prava EU.

Kot so opozorili, predlog zakona enostransko spreminja določbe zakona o nalezljivih bolezni in v 2. odstavku 9. člena policistom nalaga novo obveznost odrejanja karantene v upravnem postopku, ki je bil do sedaj v izključni pristojnosti zdravstvenih inšpektorjev. Ti so za to edini strokovno usposobljeni, poudarjajo v sindikatu.

Takšno pripravljanje zakona in predpisovanje nalog je popolnoma nedopustno, so zapisali, saj policisti za takšno delo niso strokovno usposobljeni in nimajo opravljenih potrebnih izpitov, takšnih nalog nimajo ovrednotenih in zanje ne morejo prejeti plačila, prav tako pa ni mogoče vzpostaviti ustrezne pravne varnosti.

Predlog zakona oziroma predpisovanje novih nalog brez socialnega dialoga in brez presoje vpliva takšnih nalog na delovno, upravnopravno in tudi zdravstveno varnost je po njihovi oceni nestrokovno in v nasprotju z vladavino prava.

Zapisali so, da z njimi prav tako ni bil usklajen tudi 16. člen istega zakona, ki policistom in občinskim redarjem nalaga izvajanje nalog prekrškovnega organa in izrekanje glob po Zakonu o nalezljivih boleznih, kar je do sedaj izvajala zdravstvena inšpekcija.

Po zakonu bi namreč policisti osebam, za katere se ugotovi ali sumi, da so zbolele za določeno nalezljivo boleznijo, lahko prepovedali gibanje, prav tako bi lahko prepovedali zbiranje ljudi na javnih mestih, omejili ali prepovedali promet posameznih vrst blaga in izdelkov ter odredili druge ukrepe ali opravili druga dejanja. “Tudi v tem primeru policisti in redarji niso usposobljeni za vse naloge in niso plačani za izvajanje nalog inšpekcij po zakonu o nalezljivih boleznih,” so navedli v policijskem sindikatu.

Opozorili so, da v kolikor bi se po sprejemu predloga zakona izkazalo, da policisti niso ustrezno strokovno usposobljeni za odrejanje karantene in bi se to izkazalo kot nestrokovna ali celo nezakonita omejitev svobode, bo odgovornost za to morala prevzeti vlada.

V sindikatu zato vlado in poslance pozivajo, naj določbe, s katerimi se “enostransko in oblastno” posega v pravice policistk in policistov, nalaga naloge za katere niso strokovno usposobljeni in ne izpolnjujejo pogoja izobrazbene ravni zahtevnosti ter jim zato ni mogoče priznati pravičnega plačila za opravljeno delo umaknejo iz zakonodajnega postopka. V nasprotnem primeru bodo v sindikatu za zavarovanje pravic zaposlenih in državljanov prisiljeni uporabiti vsa sindikalna in pravna sredstva.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije