Search
Close this search box.

Policija sporoča, da bodo poostrili nadzor nad telefoniranjem med vožnjo

Skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa (AVP) bodo v ponedeljek, 9. januarja 2023, zagnali prvo letošnjo preventivno akcijo z naslovom Varno brez telefona v prometu. Potekala bo do 15. januarja.

Ob tem pa opozarjajo tudi na druge motilce pozornosti, kot so upravljanje s klimo, radiem in navigacijo v vozilu. Vožnja je namreč opravilo, pri katerem bi morali biti povsem zbrani.

Med akcijo bodo policisti še povečali nadzor nad vozniki, pa tudi drugimi udeleženci v prometu

V času akcije bodo policisti nadzirali uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno ali slušno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Poleg tega bodo pozorni tudi na druge prekrške, predvsem tiste, povezane z izpostavljenimi udeleženci v prometu: pešci, kolesarji, vozniki e-skirojev.

Kajti čeprav med kršitelji prevladujejo vozniki osebnih vozil, vse več kršitev povzročijo vozniki e-skirojev in kolesarji. Nemalokrat pa vidijo tudi zamišljene pešce, kako s pogledom v mobilni telefon stopijo na prehod ali kolesarsko stezo, ne da bi preverili, ali je to varno.

Povečan nadzor, strožje kazni in ozaveščanje prispevali k zmanjševanju števila kršitev

V letu 2022 je policija ugotovila 25.670 kršitev po 35. členu Zakona o pravilih cestnega prometa, ki prepoveduje uporabo naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. V letu pred tem je bilo takšnih kršitev kar 33.297 oziroma za skoraj četrtino več. Trend upada je mogoče pripisati poostreni zakonodaji, nadzoru policije in ozaveščanju agencije skozi vse leto.

Kakšne so kazni za kršitelje?

Za uporabo mobilnega telefona med vožnjo je za voznike motornih vozil predpisana kazen 250 evrov ter 3 kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila), pa kazen za uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.

Kolikokrat med vožnjo prestavite frekvenco na radiu ali nastavljate klimo?

Poleg uporabe telefona (prostoročne ali običajne) se je za zelo problematično po nedavnih raziskavah izkazalo tudi nastavljanje klimatskega sistema, tempomata, navigacije in radia. Gre za motnje, ki jih vozniki opravljajo skoraj nezavedno, čeprav bi lahko njihovo uporabo brez težav preložili na kasnejši čas.

Kot je pokazala raziskava o vplivih na kognitivne sposobnosti voznika, ki jo je AVP izvedla skupaj s Fakulteto za logistiko, je z vidika odvrnjene pozornosti najbolj problematična uporaba mobilnega telefona (branje in pošiljanje SMS-sporočila, ogled posnetka) ter nastavljanje sistemov znotraj avtomobila, kjer prednjačita radio in navigacijski sistem.

Vir: policija.si

Skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa (AVP) bodo v ponedeljek, 9. januarja 2023, zagnali prvo letošnjo preventivno akcijo z naslovom Varno brez telefona v prometu. Potekala bo do 15. januarja.