Search
Close this search box.

Policija bo izvajala poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov in uporabo mobilnega telefona

Po Sloveniji bo potekal enotedenski poostren nadzor, s katerim želi Javna agencija Republike Slovenije povečati stopnjo uporabe varnostnih pasov in zmanjšati uporabo mobilnega telefona med vožnjo.

Od 27. marca do 2. aprila bo Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa po Sloveniji izvajala akcijo, s katero želi povečati stopnjo uporabe varnostnih pasov in zmanjšati uporabo mobilnega telefona med vožnjo.

Ker je uporaba mobilnih telefonov med vožnjo vedno bolj pogosta in zaradi visoke stopnje neuporabe varnostnih pasov, predvsem na zadnjih sedežih, se je Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa odločila za enotedensko akcijo, s katero bodo opozarjali voznike, da je uporaba varnostnega pasu ključna za varnost vseh potnikov v vozilu. Z akcijo želijo voznike aktivno ozaveščati in vplivati na njihovo vedenje v prometu ter tako povečati varnost vseh udeležencev v prometu.

Uporaba telefona med vožnjo preobremeni zmogljivost naših možganov, reakcijski čas voznika pa se zaradi uporabe telefona zmanjša kar za 50 odstotkov. Voznik reagira počasneje, ima daljši zavorni čas, zmanjšano zaznava okolico in promet in ima večje tveganje pri odločitvah, kot so varnostna razdalja ali prilagoditve razmeram na cesti.

Mobilni telefoni predstavljajo, ne le pri voznikih, ampak tudi pri pešcih in kolesarjih, vse večji moteči dejavnik pozornosti. Številne študije, ki jih je Agencija za varnost prometa opravila skupaj z nevroznanstveniki, dokazujejo negativen vpliv uporabe telefona med vožnjo. Tudi prostoročno telefoniranje ni varno, saj je prav tako pomemben dejavnik za odvračanje pozornosti voznika kot običajna uporaba mobilnega telefona brez prostoročne opreme.

“Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola, med pisanjem SMS sporočila pa kar štirikrat več časa ne gleda na vozišče, kot pri normalni vožnji,” so zapisali na spletni strani Javne agencije za varnost prometa.

V lanskem letu je policija izdala 26.391 plačilnih nalogov zaradi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo ter 3.161 opozoril voznikom, kar je enkrat več kot v letu 2016.

Na Agenciji za varnost prometa opozarjajo: “Ne precenjujte svojih zmožnosti med vožnjo, temveč se varno ustavite na primernem mestu in tam opravite telefonski klic ali pošljite SMS sporočilo, Zavedajte se, da vaše oči gledajo, vendar možgani ne vidijo!”.

Lansko leto je na slovenskih cestah zaradi neuporabe varnostnega pasu umrlo 15 ljudi, od tega je bilo devet voznikov in šest sopotnikov, kar 28 pa se jih je huje poškodovalo. Kar tretjina smrtnih žrtev med vozniki in sopotniki v osebnih vozilih ni uporabljala varnostnega pasu. Dejstvo, ki je zaskrbljujoče, je, da je bilo od 15 umrlih, ki v času prometne nesreče niso bili pripeti, sedem mladih, starih od 15 – 29 let.

“Delež pripetosti smrtnih žrtev med potniki (38 %) je bil za več kot 30 % slabši kot pri voznikih (70 %). Med telesno poškodovanimi vozniki je bil delež pripetosti boljši, saj je 79 % hudo telesno poškodovanih uporabljalo varnostni pas v času prometnih nesreč, delež lažje telesno poškodovanih z uporabo varnostnega pasu pa je 94 %,” so zapisali na strani Javne agencije Slovenije za varnost prometa. 

Uporaba varnostnega pasu in blazine pri trku upočasnita in preprečita gibanje telesa proti trdim delom v vozilu in tako prevzameta velik del sile, ki se sprosti ob trku. Posledice za potnike so lažje, kot bi bile brez uporabe teh varnostnih pripomočkov. Uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrtno žrtev kar za polovico, skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe, ter za skoraj četrtino zmanjša tveganje za nastanek lažjih poškodb, tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih, še pojasnjujejo na spletni strani Agencije za varnost prometa.

Dogodki

Po Sloveniji bo potekal enotedenski poostren nadzor, s katerim želi Javna agencija Republike Slovenije povečati stopnjo uporabe varnostnih pasov in zmanjšati uporabo mobilnega telefona med vožnjo.