Search
Close this search box.

Poklukar: V Sloveniji bomo omejili cepljenje z vektorskimi cepivi. Sprememba tudi pri tretjem odmerku

Pravkar poteka novinarska konferenca o aktualnem stanju glede covida-19, na kateri sodelujeta minister za zdravje Janez Poklukar in vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je pred približno dvema tednoma ministrstvu predlagala, da se do razjasnitve situacije cepljenje z vektorskim cepivom Janssen začasno ustavi. Poleg omenjenega cepiva je vektorsko tudi cepivo proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca. Danes pa so javnosti predstavili njihovo zadnjo odločitev.

Minister Janez Poklukar je na konferenci povedal, da posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ mlajšim od 30 let priporoča cepljenje s cepivom Pfizer. Vektorska cepiva se lahko uporabijo v primeru kontraindikacij za cepljenje z mRNA cepivi ali na izrecno željo osebe, ob seznanitvi z možnimi neželenimi učinki.

Strokovnim priporočilom posvetovalne skupine bomo sledili. Razumem, da dogodki zadnjih dni niso pripomogli k zaupanju v cepljenje. Vendar pa je cilj vseh nas, da zajezimo naraščanje okužb in v zimski letni čas stopimo s stabilnim zdravstvenim sistemom,” je dejal minister.

Zaradi podatkov o možnosti nekoliko večjega tveganja za pojav vnetja srčne mišice ali obsrčnika, je strokovna skupina za cepljenje mlajšim od 30 let priporočila cepljenje s cepivom Pfizer pred cepivom Moderne,” je odločitev skupine pojasnil Poklukar.

Posamični dogodki ne smejo spodkopati tega, da je cepljenje nepomembnejši javnozdravstveni ukrep v zgodovini medicine, ki je doslej rešil na milijone življenj,” je poudaril Pokular.

Poleg spodbujanja cepljenja predvsem v starostnih skupinah nad 50 let je pomembno tudi res dosledno upoštevanje pogoja PCT, saj si s tem lahko omogočimo sorazmerno varno življenje kljub epidemiji nevarne bolezni,” pa je ob tem dodala Bojana Beović.

Odločitev posvetovalne skupine, da se začasno zaustavi cepljenje s cepivom Janssen, je pred dnevi sledila smrti mlajše ženske, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju s cepivom omenjenega proizvajalca. Bolnica je po neuspešnem zdravljenju v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana umrla pred slabimi 14 dnevi, dokazovanje neposredne povezave med cepljenjem in zapleti pa je stvar nadaljnjih postopkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Najnovejšo odločitev glede cepljenja pa so člani skupine sprejeli na podlagi podatkov o redkih neželenih dogodkih in večji učinkovitosti mRNK cepiv. V Sloveniji sicer uporabljamo mRNK cepiva podjetij Pfizer/BioNTech in Moderne ter vektorska cepiva podjetij AstraZeneca in Janssen.

Posvetovalna skupina za cepljenje pa tudi predlaga, da se tretji poživitveni odmerek poleg stanovalcev v domovih za starejše priporoči vsem, starejšim od 65 let. Priporočajo uporabo MRNA cepiva.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ je ob tem pojasnila, da so pri spremembi glede tretjega odmerka sledili nedavnemu sklepu Evropske agencije za zdravila (Ema), ki je odobrila tretji odmerek kot dodatni odmerek pri obeh v Evropi odobrenih mRNK cepivih, torej Pfizer in Moderna. “Gre za odmerek, ki ga prejmejo osebe z zelo oslabelim imunskim odzivom, pri katerih pričakujemo, da cepljenje z dvema odmerkoma ni bilo zadostno. To cepljenje se izvede 28 dni po drugem odmerku ali kasneje,” je povedala.

Za vse osebe, tako starejše od 65 let kot mlajše, se cepljenje s poživitvenim odmerkom še naprej priporoča po šestih mesecih od osnovnega cepljenja, je za STA naknadno potrdila Beovićeva.

Poleg tega je Ema odobrila tudi poživitveni odmerek za cepivo Pfizerja. V Sloveniji to pomeni, da pri dodatnih odmerkih in poživitvenem odmerku s Pfizerjem cepljena oseba ne bo več podpisovala seznanitve, da odmerna shema ni odobrena, ker sedaj imamo to odobritev. Če pa se bo kdo želel cepiti s poživitvenim odmerkom Moderne, mora biti seznanjen, da tak način odmerjanja ni odobren,” je še povedala Beovićeva.

Starostno mejo za priporočeni poživitveni odmerek so nekoliko spustili. Medtem ko so ga prej priporočali starejšim od 70 let, ga zdaj priporočajo starejšim od 65 let, kot drugod v Evropi. “Začeli smo s 70, ker je to obdobje, ko se tveganje za hud potek covida-19 izrecno poveča,” je pojasnila Beovićeva.Ker so epidemiološke razmere v Sloveniji sorazmerno slabe, je poživitveni odmerek možen tudi pri mlajših osebah pol leta po osnovnem cepljenju,” je povedala.

Med cepivi proti covidu-19 je le cepivo Janssen takšno, za katerega je potreben le en odmerek. To pomeni, da cepljeni takoj izpolnjuje pogoj PCT po prejemku tega cepiva, medtem ko pri ostalih cepivih izpolnjuje ta pogoj po prejetem drugem odmerku. Glede na to, da je sredi septembra začel veljati odlok o izpolnjevanju pogoja PCT, se je v zadnjih nekaj tednih povečal interes za cepljenje s cepivom Janssen. Do zaustavitve cepljenja so v Sloveniji s tem cepivom cepili okoli 120.000 oseb, samo v septembru po podatkih ministrstva za zdravje 33.000.

Vektorski cepivi podjetij AstraZeneca in Janssen sicer ostajata na voljo, saj sta še vedno uradno registrirani. “Obe cepivi dobro ščitita pred hudim potekom bolezni, slabša je učinkovitost v smislu preprečevanja okužbe, kar je pomembno za širjenje virusa,” je pojasnila Beovićeva. Tisti, ki so nedavno prejeli prvi odmerek AstraZenece, se po njenih besedah lahko v prihodnje cepijo z mRNK cepivom. “Ni pa nobenega posebnega tveganja, če bi se cepili z drugim odmerkom cepiva AstraZeneca,” je dejala.

Na številna vprašanja, zakaj takšnih priporočil niso sprejeli že prej, je Beovićeva pojasnila, da so odločitev o priporočilu mRNK cepiv v posvetovalni skupini sprejeli že julija, komuniciranje s cepilnimi centri pa da je v pristojnosti NIJZ. Ob tem je Beovićeva pojasnila, da je sama dobila občutek, da so priporočila zaživela, saj da je po njihovem sprejetju upadlo zanimanje za cepljenje z vektorskimi cepivi. O strokovni napaki pa bi v tem primeru težko govorili, je ocenila.

Na vprašanje, zakaj so mejo določili pri starosti 30 let, je Beovičeva danes pojasnila, da so se znotraj skupine sicer pogovarjali o različnih starostih, a da so odločitev sprejeli zaradi omenjenih stranskih učinkov po cepljenju z Moderno, ki se ne pojavljajo le pri mlajših od 18, pač pa tudi mlajših od 30 let. Pripadniki omenjene starostne skupine, ki so se morda cepili z prvim odmerkom Moderne, se lahko prihodnjič cepijo z drugim mRNK cepivom, torej cepivom podjetja Pfizer/BioNTech, je svetovala Beovićeva.

Očitki, da stalno spreminjajo priporočila, so po besedah Beovićeve neutemeljeni. “Treba je vedeti, da se stvari v epidemiji spreminjajo. Prihajajo nove raziskave, nova poročila in na podlagi tega se spreminja tako pristop pri nefarmacevtskih ukrepih kot pri cepljenju,” je še povedala.

Odškodninske odgovornosti za neželene učinke pri neobveznih cepljenjih ni, je že pred dnevi na novinarski konferenci omenil minister. Tako je tudi pri cepljenju proti covidu, je pojasnil. “V okviru vlade iščemo rešitev, kako urediti zadeve na tem področju,” je pojasnil Poklukar.

Pri tem naj omenimo, da so na Švedskem za mlajše od 30 let prekinili cepljenje proti covidu-19 s cepivom Moderne. Švedska agencija za javno zdravje je sprejela odločitev, da do 1. decembra s cepivom ameriškega podjetja Moderna ne bodo cepili rojenih leta 1991 in mlajših. Podobno odločitev je sprejela tudi Danska, kjer s cepivom Moderne ne bodo cepili mlajših od 18 let.

Vir: Vlada RS, STA

Dogodki

Pravkar poteka novinarska konferenca o aktualnem stanju glede covida-19, na kateri sodelujeta minister za zdravje Janez Poklukar in vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović.