Poklukar: Strokovna skupina je pripravila nove odloke za vlado. Zaenkrat brezplačna hitra testiranja ostajajo

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob današnjem obisku Rdečega križa Slovenije v Mariboru vse državljane znova zaprosil, da se udeležijo cepljenja proti covidu-19. Tudi zato, da bomo lahko še naprej izvajali programe letovanja otrok, programe za starostnike in vse ostale programe, ki jih omogoča omenjena humanitarna organizacija, je še dodal.
Janez Poklukar

Čeprav na območju Podravja trenutno precepljenost nekoliko zaostaja za povprečjem države, je minister dejal, da je vsakič znova navdušen nad proaktivnostjo v Mariboru, tako mariborskega zdravstvenega doma in lokalne skupnosti kot rdečega križa in vseh ostalih za to pristojnih.

“Takšen pristop je tisti, ki prinaša uspeh in omogoča, da bomo prišli do vsakega posameznika. Še posebej pa do tistih, ki so iz kateregakoli razloga ranljivi, niso znali ali mogli pristopiti k cepljenju. Prav za te so organizacije, kot je Rdeči križ, ključnega pomena,” je dejal Poklukar.

Glede morebitnih novih ukrepov ob vnovičnem povečevanju števila okužb je minister potrdil, da je strokovna skupina v ponedeljek pripravila odloke za vlado, o katerih pa ni želel govoriti, dokler ti ne bodo potrjeni.

“Ta trenutek skrbimo za to, da široko uveljavimo sistem preboleli, cepljeni, testirani (PCT), kako bo v prihodnje, pa za zdaj še težko komentiram,” je na vprašanje o tem, ali morda razmišljajo zgolj še o sistemu PC, odvrnil Poklukar. Zatrdil je, da zaenkrat brezplačna hitra testiranja ostajajo.

Ob tem je opozoril, da testiranje zgolj razkriva okužbo z novim koronavirusom, cepljenje pa preprečuje okužbo in z njo povezane morebitne hujše posledice.

Čim višje precepljenosti si še posebej želijo v zdravstvu, po ministrovih besedah je ta trenutno okoli 70-odstotna, želijo pa si stoodstotne, saj le tako lahko bolnikom zagotovijo povsem varno obravnavo.

Poklukar se je odzval tudi na informacije o tem, da naj bi nekateri maturanti po vrnitvi iz Španije namesto v karanteno odšli na dopust na Hrvaško. Kot je dejal, ima karantena svoj namen, zlasti da se tisti, ki so bili v rizičnem stiku izolirajo in s tem preprečijo širjenje okužbe. “Obžalujem, če kdo od mladih tega ni spoštoval, si pa želim, da bodo svojo odločitev popravili in se držali priporočil epidemiologov,” je še dodal minister.

Sicer pa je ob današnjem obisku z vodstvom Rdečega križa Slovenije RKS) govoril o vseh pomembnih zadevah, s katerimi se trenutno ukvarja omenjena organizacija. Poleg humanitarne dejavnosti je ena od pomembnih nalog RKS tudi krvodajalstvo, ki je v naslednjem obdobju pred izzivi, zato bo treba narediti nekatere korake, da tudi na dolgi rok v Sloveniji zagotovimo normalno preskrbo s krvjo, je dejal.

Tudi epidemija covida-19 je namreč povzročila zmanjšanje zalog krvi, zato bo v prihodnje treba povečati bazen krvodajalcev, saj se njihovo število v zadnjih nekaj letih, morda tudi zaradi pomanjkanja poudarka na pomenu solidarnosti v javnem zdravju in zavedanja pomena javnega zdravja, krči.

“S skupnimi koraki za srednje in dolgoročno vzdržnost verjamem, da bomo uspeli ta bazen uspešno znova povečati in zagotoviti nadaljnjo preskrbo s krvjo v Sloveniji,” je še dejal Poklukar.

Po besedah sekretarja mariborske območne organizacije Rdečega križa Metoda Dolinška se je v zadnjem desetletju število krvodajalcev skoraj prepolovilo. Nekaj po njegovem mnenju na račun tega, da je precej krvodajalcev preseglo starost, ko kri še lahko darujejo, nekaj tudi zaradi službenih obveznosti, saj vsi delodajalci niso naklonjeni sedanjemu načinu darovanja krvi, nekaj pa tudi na račun tujine.

“Ključno je, da bi se bolje odzvala aktivna populacija in da bo več ljudi sploh postalo krvodajalec, pa tudi, da tisti, ki to že so, ne bodo krvi prispevali samo enkrat letno, pač pa vsaj dvakrat ali več,” je dodal Dolinšek.

Predsednica RKS Vesna Mikuž pa je dodala, da so v času epidemije dokazali svojo pomembno vlogo pri sodelovanju z državo, saj je njen pomočnik tam, kjer se humanitarna dejavnost navezuje na zdravje in dobrobit vseh prebivalcev Slovenije. Vseh 56 območnih združenj je v tem času izvajalo aktivnosti na najrazličnejših področjih.

Minister je popoldne obiskal še ambulanto družinske medicine v Cankovi, kjer se je srečal še s predstavniki primarne ravni zdravstva v Pomurju in si ogledal tamkajšnjo mobilno enoto za cepljenje.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.