Poklukar napovedal spremembe pri spremljanju upoštevanja pogoja PCT na javnih prireditvah

Minister Janez Poklukar je napovedal spremembe pri spremljanju upoštevanja pogoja PCT na javnih prireditvah. Kot je dejal, si želijo, da se prireditev vsi udeležijo varno in ostanejo zdravi tudi po njihovem koncu. Ministrstvo in NIJZ zato pripravljata posebno orodje, ki bo organizatorjem omogočilo anonimno spremljanje pogoja PCT pri obiskovalcih.

Kot je dejal minister za zdravje Janez Poklukar na današnji vladni novinarski konferenci, so v zadnjih dneh priča več dogodkom, ob kateri so ugotavljali, da je treba bolje spremljati upoštevanje pogojev PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani). Ta je sedaj pogoj za uporabo nekaterih storitev, a organizatorji doslej tega niso bilo dolžni preverjati.

Želimo si, da si vsi udeleženci javnih prireditev teh udeležijo varno in ostanejo zdravi tudi po koncu, in da slučajno ne bi, tako kot je pred letom in pol, kakšna nogometna tekma postala žarišče prenosa ali izvora epidemije,” je dejal Poklukar.

Ministrstvo za zdravje bo zato, kot je napovedal, v prihodnjih dneh pripravilo spremembe, ki bodo dale podlago za izvajanje pogoja PCT na javnih prireditvah oz. v širšem družbenem življenju.

Da organizatorjem javnih prireditev to olajšajo, skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) pripravljajo posebno orodje. Že v prihodnjih dneh bo za informacijski sistem android tako na voljo aplikacija, s katero bodo lahko “anonimno spremljali upoštevanje pogoja PCT pri svojih obiskovalcih“, je napovedal minister.

Ponovno je pozval k cepljenju. “Kot minister in zdravnik se namreč zavzemam za to, da bi vsi, ki smo cepljeni tudi jeseni in pozimi, ko pričakujemo širitev različice delta, lahko uporabljali javni prevoz. Da bi cepljeni v šolah in fakultetah lahko v živo obiskovali pouk. Cepljenim nam bo na voljo gledališče, restavracija ali hotel. Cepljeni bomo lahko šli v nakupovalno središče. Cepljeni bomo lahko v domovih za starejše obiskali svoje svojce. Lahko bomo delali iz pisarn in ne od doma,” je napovedal.

Poklukar je danes predstavil tudi uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom, ki jo je vlada sprejela v ponedeljek. Ta med drugim določa, da od 23. avgusta za večino ne bo več brezplačnega testiranja s hitrimi testi, cena testiranja, ki jo bodo izvajalci zaračunali potrošnikom, pa ne bo smela presegati 12 evrov.

Proračun bo še naprej zagotavljal sredstva za hitre teste za osebe, ki se iz medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar izkažejo z zdravniškim potrdilom, ter za tiste, ki niso prebolele covida-19 oz. niso polno cepljene, lahko pa “povzročijo širjenje covida-19 s svojim delom ali ravnanjem v okolju, kjer obstaja neposredna nevarnost za širjenje”.

Kot so navedli v sporočilu po dopisni seji vlade, so to uporabniki zdravstvenih storitev, oskrbovanci socialno varstvenih zavodov, osebe v zavodih za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domovih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke.

Glede uvajanja pogoja PCT v delovnih organizacijah je Poklukar danes pojasnil, da je to v pristojnosti stroke, torej medicine dela, prometa in športa, ki bo opredelila tveganja na posameznem delovnem mestu z vidika preprečevanja širjenja okužb, skladno s tem pa bodo sledili ukrepi.

V šolah bodo še naprej izvajali samotestiranje s hitrim testom, podrobnosti pa bodo še določili skupaj z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.

V Sloveniji smo po Poklukarjevih navedbah za hitre teste doslej namenili 53,5 milijona evrov, za PCR teste pa skoraj 70 milijonov. Strošek več kot 17.000 hospitalizacij covidnih bolnikov je 195 milijonov evrov. “Od tega je bilo namreč 7700 pacientov zdravljenih z zapleti, preko 1200 pacientov obravnavanih na ventilatorju, 2600 pa v enotah intenzivne terapije. Nihče od hospitaliziranih ni imel privilegija oziroma možnosti, kot jo imamo danes, da bi bil cepljen,” je dejal Poklukar.

Poudaril je, da hitro testiranje ne zdravi in ne zaščiti, ampak je zgolj epidemiološki ukrep, da lahko odkrijemo in pretrgamo verigo okužb. “Ko ni bilo cepiva, ali ga ni bilo zadosti, so bili presejalni programi pomemben ukrep za zamejevanje širjenja virusa, danes pa je cepiva dovolj,” je bil jasen.

Dogodki