Poklukar: Govorili bomo o prilagajanju, ne ukinjanju ukrepov, saj se lahko epidemiološka slika spet poslabša

Širša zdravstvena stroka in minister za zdravje Janez Poklukar bodo v torek na Brdu pri Kranju razpravljali o prilagoditvah epidemioloških ukrepov, je ob robu vladnega obiska v primorsko-notranjski regiji napovedal Poklukar. Dejal je, da bodo govorili o prilagajanju, ne ukinjanju ukrepov, saj se lahko epidemiološka slika spet poslabša.

Kot je danes v Postojni poudaril minister, bo novi koronavirus med nami tudi v bodoče, z njim pa bomo tako morali živeti.

“Vsi ukrepi bodo verjetno občasno dvosmerni,” je napovedal. To pomeni, da jih bo v določenih obdobjih v veljavi manj, v primeru mutacije koronavirusa ali spremenjenih klimatskih pogojev jeseni in pozimi, pa bo treba ponovno razmisliti o uvedbi kakšnega ukrepa, je pojasnil.

O konkretnih ukrepih, ki bi lahko bili obravnavani v torek, ni želel govoriti. “Prezgodaj je, da bi o tem govoril jaz, to mora povedati stroka,” je pojasnil.

Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je za STA danes sicer potrdila, da sproščanja epidemioloških ukrepov bodo, ni pa še odločeno, katerih in kdaj. Po četrtkovem poročanju Radia Slovenija bi do prvih sproščanj lahko prišlo v trgovinski dejavnosti.

Na posvetu bodo po besedah Poklukarja poleg članov strokovne skupine še epidemiologi, mikrobiologi, infektologi, predstavniki bolnišnic in zdravstvenih domov, družinski zdravniki, pediatri in drugi strokovnjaki, ki so v času epidemije covida-19 pomagali z nasveti in usmeritvami.

Kot je napovedal minister, se bodo na posvetu dogovorili tudi o pogojih, pod katerimi bodo ponovno vzpostavili sistem zdravstvene preventive, ki jo je epidemija ohromila na številnih področjih.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije