Search
Close this search box.

Pogačar ob koncu Toura spet našel samega sebe

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar bo dirko po Franciji končal na drugem mestu. Po dveh skupnih zmagah je moral v zadnjih dveh izdajah priznati premoč Dancu Jonasu Vingegaardu. Letos je v kraljevski 17. etapi zapadel v globoko krizo, nato pa v naslednjih dneh vendarle našel samega sebe in z današnjo etapno zmago občutil določeno zadoščenje.
Fotografija je simbolična

“Najboljše danes je bilo, da sem se počutil normalno na podpisu table pred etapo, da sem to spet jaz. Užival sem od prvega do zadnjega kilometra. To je zame največje zadoščenje, etapna zmaga pa pika na i,” je v pogovoru za RTV Slovenija po novi zmagi na Touru dejal Pogačar.

Zanj je bila to že 11. etapna zmaga na dirki vseh dirk, s čimer je v vsej zgodovini že na skupno 22. mestu večne lestvice. Največ jih imata legendarni Belgijec Eddy Merckx (34) in letos nesrečni Britanec Mark Cavendish (34).

“Ekipa je opravila fantastično delo, Adam Yates me je pripeljal do zadnjih 200 m kot v sprinterskem vlaku. Mogoče pa jutri spet poskusimo,” se je pošalil 24-letnik s Klanca pri Komendi.

Nedeljska etapa po Elizejskih poljanah bo kljub Pogačarjevi “bojni napovedi” pripadla klasičnim sprinterjem, medtem ko bo slovenski as v Pariz še drugič zapovrstjo pripeljal drugo mesto v skupnem seštevku. Ob štirih nastopih na Touru ima še dve zmagi v letih 2020 in 2021.

Letos skupne zmage na Touru ne bo slavil, a do tega zavedanja je prišel že po kraljevski etapi. Kljub veliki krizi pravi, da ga ni skrbelo, da se ne bi pobral: “Ni me skrbelo, a vsak človek ima kdaj slab dan, slab teden. Zadnji teden sem bil jaz tisti, ko nisem bil podoben samemu sebi. Danes pa sem bil spet kot otrok na kolesu in sem res užival.”

Nestrpen je bil že na predzadnjem klancu. Tam je želel napasti, a se zavedal, da ga bo največji tekmec bržčas sledil do samega konca današnje etape.

“Že na predzadnjem klancu so me srbele noge, a me je Jonas ‘markiral’ ves Tour. Tudi danes ni bilo nič drugače. Tudi on si je želel etapno zmago. Na koncu sem poskusil z napadom, a ni šlo. Vedel sem, da če pridemo skupaj do cilja, imam velike možnosti za zmago. Bil sem res motiviran, saj mi je ekipa ves dan pomagala. Na koncu je to najlepše poplačati,” je še za RTV Slovenija dejal slovenski as.

Z Vingegaardom sta bila tesen boj tako rekoč dva tedna, potem pa se je v dveh dneh vse obrnilo v eno največjih razlik med vodilnima na Touru doslej. Za organizatorje dirke je strnil spomine na letošnjo 110. izdajo največje kolesarske dirke na svetu.

“Najboljši spomin je zagotovo vsakodnevno vzdušje na avtobusu. Ta ekipa ljudi bo ostala najlepši spomin. Najslabši pa je zagotovo tisti, kako me je na prelazu Loze moštveni kolega Marc Soler ob pomoči ves čas pogledoval nazaj s strahom v očeh. To je bil najbolj strašen spomin tega Toura,” je odvrnil najboljši kolesar lestvice Mednarodne kolesarske zveze.

Ravno zaradi dejstva, da lahko zmaguje na vseh vrstah terenov, je vseskozi pod velikim pritiskom, je za portal GCN dejal Južnoafričan Daryl Impey, tudi sam zmagovalec etape na Touru (2010).

“Najbrž se ljudje ne zavedajo, pod kakšnim pritiskom je Pogačar skozi celotno sezono. Kjerkoli se že pojavi, je pod pritiskom zmage, ne zgolj na Touru temveč na vsaki posamični dirki. No, na koncu ravno ni dobil tega, kar si je zaželel, a je dobil etapo in zagotovo si lahko vsaj malo oddahne,” je v studiu GCN dejal 38-letni Impey.

O slovenskem asu je spregovoril tudi zmagovalec letošnje francoske pentlje Vingegaard. “To je bila nora bitka s Pogačarjem. Menim, da je bila dirka zanimiva tako za gledalce kot nas tekmovalce. Resnično cenim ta dvoboj s Pogačarjem.”

Druga zmaga na dirki po Franciji mu bo prav tako kot prva trdno ostala v spominu. “Ta zmaga je prav tako izjemna kot prva. Seveda moramo previdno dirkati še jutri v Parizu, da ne naredimo kaj neumnega. Lepo je drugič slaviti na Touru, skorajda ne morem verjeti,” je še za organizatorje Toura dejal redkobesedni Danec.

Dogodki

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar bo dirko po Franciji končal na drugem mestu. Po dveh skupnih zmagah je moral v zadnjih dveh izdajah priznati premoč Dancu Jonasu Vingegaardu. Letos je v kraljevski 17. etapi zapadel v globoko krizo, nato pa v naslednjih dneh vendarle našel samega sebe in z današnjo etapno zmago občutil določeno zadoščenje.