Search
Close this search box.

Podjetje Evegreen prodira v tujino. Tokrat so se predstavili v Bruslju (FOTO)

Včeraj sta evropski poslanec Franc Bogovič in vodilno evropsko združenje na področju bioplastike European Bioplastic v Evropskem parlamentu organizirala delovni zajtrk na temo vloge bioplastike v krožnem gospodarstvu, kjer se je predstavila tudi slovenska podjetnica Eva Štraser iz start up podjetja Evegreen/Bioplasticpot.

Eva Štraser se je dogodka v Bruslju udeležila na Bogovičevo povabilo, kjer je predstavila primer praktične inovacijske rešitve s področja proizvodnje bioplastike. Predstavila je “misijo” Evegreena, ki industrijske partnerje poziva k uporabi bioplastičnih rešitev v primeru izdelkov za enkratno uporabo ter kakšno je konkretno stanje na trgu. Predstavila je tudi možne rešitve kot so recimo biorazgradljivi cvetlični lončki, ki po uporabi postanejo gnojilo in pa nagrobne sveče. Ker pa plastike v celoti nikoli ne bo možno nadomestiti, je treba pravočasno pripraviti sistem ponovne uporabe ter uvesti nov sistem ločevanja bioplastike glede na posamezni tip.

Eva Štraser je v Bruslju predstavila “misijo” podjetja Evegreen.
Eva Štraser in evropski poslanec Franc Bogovič.

V Bruslju se je predstavilo tudi podjetje European Bioplastic s trendi uporabe bioplastike v različnih gospodarskih sektorjih. Predstavili so raznolikost surovin, od najbolj donosne koruze do alg in industrijskih surovin ter delo biorefinerij, s poudarkom na lokalnem razvoju. Dr. Stephan Kabasci s Fraunhofer Instituta pa je govoril o življenjskih ciklih kompostabilnih materialov ter poudaril, da je plastika še vedno glavni produkt kemijske industrije. Na današnjem trgu je delež bioplastike zgolj 0,6%, od tega deleža pa je le polovica tudi biorazgradljiva.

Evropski poslanec Franc Bogovič je na svojem Facebook profilu zapisal: “Z vodilnim EU združenjem na področju bioplastike European Bioplastics sem danes v Evropski parlament Slovenija organiziral delovni zajtrk na temo vloge bioplastike v krožnem gospodarstvu. V nagovoru sem poudaril, da moramo danes nujno prilagoditi način pridobivanja surovin, način izdelave izdelkov, način njihove uporabe ter nenazadnje, kako jih odlagamo. Krožno razmišljanje je ključno za ohranjanje virov, zmanjšanje emisij in še vedno zagotavljanje varnih, zdravih in tudi udobnih priložnosti. Sem pa izjemno ponosen, da je na dogodku svoje inovativne ekološke lončke iz bioplastike predstavila tudi Eva Štraser iz slovenskega startupa Evergreen. ”

Naj spomnimo, da v okviru podjetja Evegreen deluje odgovorna ekipa iz Koroške, ki verjame, da z okolju prijaznimi produkti ne poskrbi le zase, ampak trajnostno prispevajmo k ohranjanju okolja za prihajajoče generacije. Začetki segajo v leto 2014, ko so med vožnjo po Dravski dolini zasledili kupe plastičnih lončkov, ki so se bohotili na bližnjih nasadih hmelja. Takrat so prvič pomislili na zeleno alternativo, danes pa so prav oni del rešitve. “Recimo NE plastiki in naredimo nekaj dobrega za naš planet!” Več informacij o delovanju podjetja ter njihovih izdelkih lahko dobite TUKAJ.

VIR: BOGOVIC. EU

Dogodki