Search
Close this search box.

Pobuda za popoldanski oddelek za varstvo otrok v vrtcu na Ravnah na Koroškem uslišana

Ne dolgo nazaj je v naše uredništvo prispel zapis, ki izpostavlja problem staršev na Ravnah na Koroškem, ki imajo službene obveznosti v popoldanskem času in potrebujejo varstvo za svojega otroka tudi v popoldanskih urah.

Takole je zapisala mama s tem problemom: »Naj se predstavim, sem Nadja Rošer, akademska glasbenica flavtistka in profesorica flavte, moja služba pa je poučevanje flavte na Glasbeni šoli Ravne na Koroškem. Enako delo opravlja moj mož v svoji zasebni glasbeni šoli, kjer poučuje diatonično harmoniko. Najin delovni čas je zgolj in samo popoldan. Ob izbiri poklica niti pomislila nisem na to, da se bom nekoč, ko si bom ustvarila družino, znašla v situaciji, da zaradi narave dela, ki ga opravljam, moj otrok, ne bo mogel obiskovati vrtca, ker bomo drugače ločeni vsak dan, cel dan. Že z rojstvom prvega sina, sva se zavedla, da bo s koncem moje porodniške nastal velik problem, saj v Koroški regiji v nobenem kraju ni popoldanskega, niti izmeničnega oddelka v vrtcu. Če bi ga takrat vpisala v dnevni program, to je edini program, ki ga koroški vrtci izvajajo, bi to za nas pomenilo, da bi bili od ponedeljka do petka ločeni od jutra do večera, celotno šolsko leto, ter da bi morala poleg tega dodatno najeti še varuško, ki bi sina čuvala popoldan, dokler se midva ne bi vrnila iz službe, saj so najini starši še zaposleni in tako ne morejo vedno vskočiti z varstvom, niti niso dolžni.«

Nadja Rošer dodaja: »Ko sem prvič oddala vpisnico v Vrtec Ravne, to je bilo marca 2016, torej 7 let nazaj, mi je njihova svetovalna delavka dejala, da se programi ne izvajajo, tudi jih ni bilo možno izbrati na vpisnici, ker menda ni povpraševanja. Sicer mi ni bilo jasno, kako so lahko tako prepričani glede povpraševanja, če programov niti ne ponudijo in predstavijo ampak sem takrat “borbo” opustila, saj smo se seveda znašli drugače, kot to storijo vsi drugi starši, ki tako kot midva, nimajo druge izbire. Zdaj je najin prvorojenec že v 2. razredu in v javnem vrtcu ni preživel niti enega dneva. Leta 2021 se je naša družina zopet povečala. Še isto leto sem zopet začela povpraševati po popoldanskem vrtcu. In kot leta nazaj sem v vseh okoliških vrtcih, prav tako v Ravenskem dobila isti odgovor, da popoldanskega oddelka ni, ker ni povpraševanja.«

Rošerjeva se je obrnila tudi na župana Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaža Rožena in občinsko svetnico Mojco Erjavec. Oba sta ji prisluhnila in njeno stisko tudi razumela, to ji je dalo dodaten zagon.

Ravnateljica vrtca Mateja Hovnik je v zvezi s tem na naša vprašanja odgovorila: »Spoštovani. Hvala za vprašanja. Kot sem že povedala, v Vrtcu Ravne na Koroškem razumemo stisko staršev in bomo popoldanski oddelek vsekakor oblikovali v kolikor bo pri vpisu, dovolj staršev izkazalo potrebo po tej obliki varstva. Starši imajo vsako leto v času vpisa možnost otroka vpisati v dnevni, poldnevni, popoldanski ali izmenski program. Vsako leto nekaj staršev povpraša za to obliko varstva, vendar kasneje na vpisnici le tega ne obkrožijo. Pri organizaciji popoldanskega programa ne vidimo težav in ga bomo oblikovali v kolikor bodo zagotovljeni prostorski pogoji in zadostno število vpisanih otrok. Vse ostale informacije in podatke, bom lahko posredovala po končanem vpisu (poslovni čas, organizacija programa – dnevna rutina, čas prehranjevanja, počitek…).

Prav te dni potekajo vpisi v vrtec na Ravnah na Koroškem. Na vlogi za vpis otroka v vrtec Ravne na Koroškem pa smo v teh dneh zasledili tudi opcijo, da lahko starši otroka vpišejo v popoldanski program. Torej je pobuda Rošerjeve vendarle naletela na posluh in v kolikor bo dovolj staršev izkazalo potrebo po tej obliki varstva, bo pobuda tudi realizirana.

Lahko bi rekli, da ima zgodba na nek način že zdaj srečen konec, pa čeprav je dvignila zadnje tedne kar nekaj prahu. Verjamemo, da bo razplet znan kmalu, če ne prej, ko bodo zaključeni vpisi otrok v vrtec na Ravnah na Koroškem za let 2023/2024 in to bo zelo kmalu. Seveda bomo o sprejeti odločitvi tudi takrat poročali.

Pravkar potekajo v Vrtcu Ravne na Koroškem tudi Dnevi odprtih vrat in to v popoldanskem času: v enoti Levi devžej: v četrtek, 2. marca 2023, od 17. do 18. ure; v enoti Ajda: v sredo, 8. marca 2023, od 17. do 18. ure; v enoti Solzice: v četrtek, 9. marca 2023, od 17. do 18. ure.

Več o samem vpisu otroka v vrtec lahko najdete TUKAJ.

Ne dolgo nazaj je v naše uredništvo prispel zapis, ki izpostavlja problem staršev na Ravnah na Koroškem, ki imajo službene obveznosti v popoldanskem času in potrebujejo varstvo za svojega otroka tudi v popoldanskih urah.