Search
Close this search box.

Po ziplinu bodo v Črni uredili še razgledno ploščad in ferato (VIDEO)

V Črni na Koroškem bodo po besedah županje mag. Romane Lesjak, kot spodbudo za nadaljnji turistični razvoj občine poleg en kilometer dolge jeklenice za spuste oziroma zipline, ki je praktično že v celoti pripravljen, v bližnji prihodnosti uredili tudi razgledno ploščad in zavarovano plezalno pot.

Na občini računajo, da bodo zipline, ki bo potekal od Navrškega vrha navzdol proti robu stadiona in proti smučišču, pristajalna ploščad pa je v bližini kmetije Kogelnik, za uporabnike odprli maja letos. Dolžina jeklenice bo 1000 metrov, najvišja točka atrakcije pa 206 metrov nad tlemi.

PREBERITE TUDI: V Črni bodo županje gradile Kitajski zid, svoje ustvarjalne sposobnosti bo preizkusila tudi stranka LMŠ (VIDEO in FOTO)

Finančnih sredstev za novo investicijo trenutno ni

“Letos odpiramo samo zipline, razgledna točka in ferata sta načrtovani, saj smo morali zaradi pomanjkanja finančnih sredstev zaenkrat iz projekta izločiti obe omenjeni zadevi. Zagotovljena finančna sredstva smo tako dobili samo za zipline. Že to je bil za nas precej velik zalogaj, tako da bosta ostala projekta na vrsti v prihodnjih letih,” je razložila županja Občine Črna na Koroškem mag. Romana Lesjak.

Postavitev jeklenice za spust je del Outdoor parka Črna na Koroškem, ki predstavlja eno izmed aktivnosti skupnega čezmejnega projekta NatureGame, vrednega okoli 2,3 milijona evrov in približno polovično sofinanciranega s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Po besedah Lesjakove je zipline že pripravljen: “Dokončan je tako na vstopni kot izstopni točki, smo se pa dogovorili, da bomo jeklenico napeljali spomladi, ko bodo boljše razmere. Prav tako imamo vso potrebno opremo, tako da sedaj že razpravljamo tudi o sistemu upravljanja.”

Novo pridobitev so v Črni ponosno predstavili tudi v okviru letošnjega veselega decembra, ko so s pomočjo gasilcev PGD Črna na Koroškem obiskovalcem tradicionalnih živih jaslic simbolično predstavili spust angelčka po improvizirani jeklenici.

[aiovg_video id=115618]

Višina investicije za načrtnovano razgledno ploščad in zavarovano plezalno pot zaenkrat še nista znani. “Za ferato bomo najprej opravili geološko raziskave, vsa ostala soglasja imamo že pridobljena. Za razgledno ploščad pa bomo glede na to, da gre za zadevo na odprtem prostoru, še presodili, če je sploh smiselna ali pa bi mogoče v ta namen bilo celo bolje urediti samo kakšno ograjo, kar bi lahko verjetno uredili že prihodnje leto,” je še dodala županja Črne na Koroškem.

Glavni namen skupnega čezmejnega projekta NatureGame je nadgraditi mrežo obstoječih izletniških točk in jih povezati v skupni turistični produkt, ki bo v obliki igre podajal naravno pestrost območja, ki spada v Geopark Karavanke ter s tem seveda v Črno privabiti še več turistov, tudi iz tujine.

Dogodki