Search
Close this search box.

Po sprostitvi ukrepov tudi na Koroškem več pustovanj v živo 

Medtem ko je sprva kazalo, da bodo pustovanja po Sloveniji tudi letos večinoma dostopna le prek spleta ali televizije, so se po sprostitvi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa opogumili številni organizatorji. Med drugim bo v živo izvedena cerkljanska laufarija, pustne povorke in zabave bodo tudi po nekaterih vaseh in mestih.

Tradicionalne množične povorke na Ptuju in v Cerknici še vedno ne bo

Kljub spremenjenim okoliščinam še vedno ne bo organiziranih tradicionalnih pustnih povork na Ptuju in v Cerknici. Po navedbah ptujskega zavoda za turizem je težava pridobitev potrebnih dovoljenj za tako obsežne prireditve, saj teh ni mogoče pridobiti v enem tednu. Bodo pa priredili nekaj manjših dogodkov v živo, kot so otroške ustvarjalnice in drsanje v maskah, na pustno nedeljo je namesto mednarodne karnevalske povorke še vedno na programu le posebna televizijska oddaja.

Ljudi to sicer ne ustavi, da se ne bi našemili in odšli na ulice. Že ob sobotnem začetku sicer večinoma spletnega Kurentovanja se je na ptujskih ulicah zbralo veliko število tradicionalnih pustnih mask, množica kurentov se je pred mestno hišo zbrala tudi sredi tega tedna. Podobno se je zgodilo lani, ko povorke prav tako ni bilo, a so se po starem mestnem jedru neorganizirano sprehodile skupine maškar, zbralo se je tudi precejšnje število gledalcev.

Množična pustna povorka odpade tudi v Cerknici. Za omejeno število gledalcev teče program v kulturnem domu, v centru za obiskovalce ob Cerkniškem jezeru si je mogoče ogledati maketo pustnega karnevala. Na pustno nedeljo, ko je ponavadi glavna povorka, bodo na spletu predvajali posnetek enega starejših karnevalov. Bo pa po najnovejših načrtih od danes do nedelje zvečer zabava v šotoru na parkirišču pri osnovni šoli.

Laufarji in škoromati prihajajo na plan

Cerkljanska laufarija, ki je bila sprva načrtovana v spletni obliki, bo zaradi sprostitve ukrepov za preprečevanje širjenja okužb v državi potekala tudi v živo. Tako bodo izvedli tradicionalno prireditev na pustno nedeljo in pustni torek. Na ogled je vabljena širša javnost, brez posebnih omejitev.

Že prej je bila na pustno soboto napovedana poberija škoromatov iz Hrušice po domači vasi. “Glede na to, da zdaj ni več potreben pogoj PCT, bomo pustovanje naredili tako, kot smo ga pred epidemijo. Torej pobiramo od hiše do hiše in zbrane darove potem skuhamo in zvečer pripravimo večerjo,” je za STA pojasnil član organizacijskega odbora Danijel Cek.

Še vedno pustni liki ne bodo hodili v hiše, kot je običaj, ampak bodo pobirali darove pred pragom. Zvečer ne bodo pripravili zabave s plesom, ampak le večerjo. “Skratka, po lanskem popolnem mrku letos spet (skoraj) običajna škoromatija,” je še povedal Cek.

Maškare na ulicah številnih krajev po Sloveniji

Pustni sprevodi in raznovrstna pustovanja so napovedani tudi v številnih drugih krajih. Danes bo po celjskih ulicah krenila pustna povorka Osnovne šole Lava, v torek bodo Celje obiskali kurenti, ocenjevali bodo pustno krasitev mestnih lokalov, mestne pekarne pa bodo prispevale približno 300 brezplačnih krofov, so sporočili iz Zavoda Celeia.

Danes bo opravljen tradicionalni prevzem oblasti na Občini Brežice, s čimer se začenja prireditev Fašjenk Dobova, ki bo trajala devet dni. Med drugim bo skupina Ločkih koscev v ponedeljek predstavila svojo etnografsko izročilo v državnem zboru v Ljubljani. Osrednja povorka bo prihodnji konec tedna 5. marca.

To soboto vabijo na pustovanje med drugim v Šmarju pri Jelšah, Zagorju ob Savi, Kočevju in Kotljah na Koroškem, ponovno bo izveden tudi Krančkov karneval v Kranju. V Domžalah so pripravili pustno vodenje po tematskih poteh v občini, na Vrhniki pustovanje s koncertom Romane Kranjčan v telovadnici osnovne šole in v Kulturnem domu Dolsko otroško pustovanje.

Pravi karneval na pustno soboto so še pred sprostitvijo ukrepov napovedovali v Novem mestu, enako tudi v Litiji. Tam bo na pustni tržnici mogoče na predčasnih volitvah glasovati za najbolj prepričljivo namišljeno pustno stranko za slovenski parlament, litijska pustna oblast se bo predstavila na vožnji skozi mesto, zvečer pa bodo na koncertu zabavali Tilen Artač in Čuki, so sporočili iz tamkajšnjega zavoda za kulturo, mladino in šport.

Pustno rajanje bo na Trgu svobode v Slovenj Gradcu, kjer bi sicer letos morali imeti 50. Pustni karneval. A za organizacijo slednjega je bilo po navedbah župana Tilna Kluglerja premalo časa.

V Trbovljah bo pustovanje potekalo v soboto popoldne na treh prizoriščih, s čimer želijo doseči, da se pustne maske porazdelijo po kraju.

Opogumljeni tudi gostinci in organizatorji koncertov

S sprostitvijo koronavirusnih ukrepov so začeli napovedovati pustovanja tudi gostinci, nakupovalna središča in drugi gospodarski subjekti. Na smučišču Kope bo v soboto po dveh letih premora zabava pod veliko tendo, kjer bo nastopil Luka Basi. V Mozirju pripravljajo zabavo z Modrijani, ponovno se napoveduje pustovanje v velikem prireditvenem šotoru v Dutovljah.

V nedeljo bo povorka maškar v Svetem Andražu v Slovenskih goricah, v Mariboru pa bo osrednji dogodek v torek, ko bo na Glavnem trgu festival ustvarjalnosti in norčavosti v organizaciji Zveze prijateljev mladine (ZPM). Na pustni torek je med drugim napovedan tudi 30. Cirkovški fašenk na Dravskem polju s pustno povorko po kraju in karnevalskim balom v dvorani.

V Ljubljani tradicionalnega Zmajevega karnevala “zaradi nepredvidljivih epidemioloških razmer in konstantno spreminjajočih se ukrepov, ki so otežile potrebne predhodne priprave in načrtovanje javnih dogodkov,” še vedno ne bo. “V tekočem počitniškem tednu se lahko otroci prve triade osnovnih šol pridružijo delavnicam na Ljubljanskem gradu, ki so pustno obarvane, med vikendom in na pustni torek pa se bo pustnim dogodkom mogoče pridružiti tudi v nakupovalnem središču Aleja,” so za STA povedali na ljubljanskem zavodu za turizem.

pripravila Andreja Seršen Dobaj

Medtem ko je sprva kazalo, da bodo pustovanja po Sloveniji tudi letos večinoma dostopna le prek spleta ali televizije, so se po sprostitvi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa opogumili številni organizatorji. Med drugim bo v živo izvedena cerkljanska laufarija, pustne povorke in zabave bodo tudi po nekaterih vaseh in mestih.