Po oceni virologinje Paragijeve so testi Majbert Pharm neučinkoviti in neustrezni

Na petkovi seji preiskovalne komisije DZ je kot priča nastopila tudi virologinja Metka Paragi, nekdaj zaposlena na NZLOH. Po njenih besedah testi Majbert Pharm za hitro testiranje na koronavirusno okužbo niso ustrezni in ne izpolnjujejo tehničnih zahtev, NZLOH pa je kljub temu njihovo ustreznost potrdil in uporabo testov priporočil vladi.
corona-test-5931201_1920

Na vprašanja je pred komisijo najprej odgovarjala direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik, ki je med drugim zavrnila očitke, da naj bi bila verifikacija hitrih testov podjetja Majbert Pharm opravljena nestrokovno. Pojasnila je, da so pri verifikaciji upoštevali strokovne kriterije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Zavrnila je tudi namigovanja, da naj bi NLZOH zaradi opozarjanja na nestrokovnost verifikacije odpustil eno od zaposlenih, to naj bi bila ravno Paragijeva.

Zaslišanje Paragijeve sicer ni bilo predvideno na dnevnem redu preiskovalne komisije, ki jo vodi poslanec LMŠ Robert Pavšič in ki je Paragijevo po poročanju portala povabil na sejo. Nekateri člani komisije se sprva z zaslišanjem druge priče niso strinjali, sklicevali so se na postopkovne nepravilnosti, zmotil jih je tudi način, na katerega je priča prejela vabilo. Paragijevo so nato vendarle zaslišali.

Kot poroča 24ur.com, je bila virologinja 15 let nacionalna kontaktna točka pri Evropskem centru za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), hkrati je bila zaposlena na NLZOH, kjer je vodila referenčni laboratorij za covid-19.

Po njenih besedah direktorica kompetentnim strokovnjakom ni dovolila delati na tem področju. Komisiji je Paragijeva tudi predložila elektronska sporočila, ki naj bi to potrjevala. Meni, da je bila z mesta nacionalne kontaktne točke za ECDC in nacionalnega laboratorija odrinjena, ker je delala samo strokovno in “si je kaj upala reči”.

Majbert Pharm testi niso ustrezni. Ne izpolnjujejo pogojev ECDC, niti tehničnih zahtev,” je dejala. Poudarila je, da ministrstvo ni moglo samo postaviti tehničnih zahtev za hitre teste, saj je za to potrebna stroka ali nekdo iz NLZOH.

Ker so opazili, da stvari statistično in po smernicah ne držijo, so direktorici napisali ostro pismo. Po njenih besedah poročilo NLZOH nima skladnih zaključkov s podatki testiranja, zato se nanj ne moremo zanašati.

Kritična je bila tudi tega, dan naj bi testirali samo en test, saj običajno testirajo teste vsaj treh ali štirih proizvajalcev. Kot pravi, so se na seznamu zbranih proizvajalcev znašli tudi testi, ki so ponujali teste z višjo specifičnostjo in občutljivostjo, pa jih NLZOH ni želel sprejeti v verifikacijo.

Žohar Čretnikova je sicer na seji pred tem pojasnila, da so se tako odločili zaradi omejenih kapacitet ob povečanem testiranju na covid-19 in ker proizvajalcev niso želeli postavljati v neenakopraven položaj. Verifikacijo HAG testov Majbert Pharma so opravili kot javno službo na zahtevo ministrstva za zdravje, HAG teste drugih ponudnikov pa bi verificirali v okviru tržne dejavnosti, česar od njih “ne zahteva noben zakon”.

Preverjanje tehničnih zahtev razpisa pa po njenih besedah ni bilo v njihovi pristojnosti. “Mi smo preverjali strokovne zahteve razpisa, torej občutljivost in specifičnost testov,” je dejala.

Na sejo sta bila kot priči vabljena tudi direktor Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec ter nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar, ki sta svojo odsotnost opravičila.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.