Po oceni ministrstva marca povprečni dvig oskrbnin za 2,4 odstotka

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na podlagi objavljenih rasti elementov cen ocenjujejo, da se bodo marca cene storitev institucionalnega varstva povečale v povprečju za 2,4 odstotka. Podatki o dvigih po posameznih izvajalcih ter povprečnemu dvigu cen bodo sicer znani konec marca, so sporočili za STA.

Cene storitev institucionalnega varstva na podlagi pravilnika usklajujejo enkrat letno, pri tem pa upoštevajo letno rast elementov cen, ki jo objavi minister za delo. Letno rast elementov cen določijo tako, da se stroški dela uskladijo skladno s spremembami kolektivnih pogodb in drugih aktov za določanje plač na državni ravni. Stroški materiala in storitev pa se usklajujejo skladno z letnim indeksom cen življenjskih potrebščin.

Za obdobje februar 2021 do februar 2022 rast povprečne plače na zaposlenega znaša 1,8 odstotka, rast drugih stroškov dela 0,8 odstotka, rast stroškov materiala in storitev 4,9 odstotka, premija kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja pa se ni zvišala, je bilo objavljeno v Uradnem listu konec januarja.

Podatkov o novih cenah, ki so veljavne od 1. marca, na ministrstvu za zdaj še nimajo. Izvajalci so večinoma konec preteklega tedna namreč še obravnavali gradiva o uskladitvi cen na sejah svetov zavodov oz. organov upravljanja. Posamezne vloge je ministrstvo že prejelo, vendar še niso pregledane. Podatki o dvigih po posameznih izvajalcih ter povprečnemu dvigu cen bodo tako znani konec marca. Cene se na podlagi pravilnika usklajujejo s 1. marcem, položnice za marčevsko oskrbnino se izdajajo v začetku aprila, so še pojasnili.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije