Search
Close this search box.

Po neurju posledice odstranjujejo še danes. Huda ura tudi na avstrijskem Koroškem in Štajerskem

Po večernem neurju z močnimi nalivi in vetrom, ki je zajelo večji del Slovenije in ponekod vključevalo tudi točo, so gasilci in druge službe posledice odstranjevali vso noč. Posredovati so morali na več kot 500 lokacijah, aktiviranih je bilo okoli sto enot. Ponekod pa posledice odstranjujejo tudi danes, med drugim so na delu tudi člani PGD Prevalje.
Dolga Brda danes ob 9:30

V sredo je v večernih urah neurje zajelo predvsem osrednji, vzhodni, severovzhodni in jugovzhodni del države. Gasilci in druge službe so iz objektov črpali vodo, preusmerjali nevarne hudournike, začasno pokrivali poškodovane strehe na objektih, odstranjevali podrta drevesa, čistili zemljine s cestišč in čistili meteorne jaške.

Poleg tega so ponekod zabeležili tudi več zemeljskih plazov, ponekod pa je bila zaradi neurja tudi motena oskrba z električno energijo, še sporočajo iz centra za obveščanje.

Po podatkih centra za obveščanje je neurje prizadelo številne občine, in sicer na Koroškem, Savinjsko-šaleškem, Domžalskem, Celjskem, tudi Ljubljano in nekatere obljubljanske občine, zajelo je tudi Zasavje in območje Trebnjega, pa tudi nekatere občine v Prlekiji.

Ponekod je klestila tudi toča. Najhuje je bilo v Domžalah, kjer je poškodovalo več sto stanovanjskih in drugih objektov ter avtomobilov, številne objekte je tudi zalilo.

V občini Domžale je bilo ponoči na terenu 250 gasilcev in pripadnikov zaščite in reševanja, domžalskim so pomagali tudi gasilci bližnjih prostovoljnih gasilskih društev, in sicer iz Mengša, Loke, Trojan, Lukovice in Krašnje. Regijski center za obveščanje je za območje domžalske občine med 21. in 23. uro “sprejel neverjetnih 851 klicev na pomoč”, reševalne enote pa so napotili na 321 naslovov, so v centru objavili na svojem Facebook profilu.

Kot so napovedali, jih danes čaka popis škode in načrt najnujnejše sanacije. Neurje je najhuje prizadelo naselja Domžale, Vir in Rodica, toča je začela padati okoli 20.30 in padala več kot pol ure. Sprva so padala manjša zrna toče, kmalu pa tudi pet in več centimetrov debela toča.

Na Koroškem je neurje največ težav povzročilo na območju Prevalj, Mežice, Raven na Koroškem in Črne na Koroškem, o čemer si lahko več preberete TUKAJ.

Črpanje vode iz stanovanjskih in drugih objektov ter odstranjevanje podrtih dreves je bilo po poročanju centra za obveščanje sicer potrebno v številnih občinah po državi, ki jih je zajelo neurje.

V Savinjski regiji je sredino neurje najbolj prizadelo Laško. Kot je za STA danes povedal poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Laško Matjaž Pikl, je močno deževje s točo laško območje zajelo po 22. uri. Najhujše je v krajevni skupnosti Rečica, ki je pod vodo, veliko stranskih cest je neprevoznih, zalite so tudi številne trgovine.

Strokovne službe so po Piklovih besedah že na terenu in popisujejo škodo, ki bo po njegovi oceni kar velika. Štab civilne zaščite pa je že začel s sanacijskimi deli, ki bodo zlasti na cestni infrastrukturi potekala kar nekaj dni, saj so posamezne ceste popolnoma uničene.

Laški gasilci so celo noč pomagali občanom črpati vodo iz zalitih objektov, odstranjevali so tudi podrta drevesa in sanirali številne plazove, ki so se sprožili.

Zaradi neurja je v žalski občini prišlo do povišane motnosti pitne vode, zato je treba vodo do preklica prekuhavati.

Neurje pustošilo po delih avstrijske Koroške in Štajerske

Hudo neurje je v sredo zvečer pustošilo po delih avstrijske Koroške in Štajerske. V bližini Gradca so iz avta še pravočasno rešili voznico, preden je njen avtomobil odplaknilo pod most. Tudi na Koroškem je hudournik s seboj odnesel avto, v katerem pa ni bilo ljudi. Neurje je s seboj prineslo orkanski veter, močno deževje in delno tudi točo, poroča STA.

Na avstrijskem Koroškem so morali gasilci 170-krat na teren. Najhuje je bilo na območju gorovja Nockberge, kjer je potok narasel v hudournik in uničil vse pred seboj, pri tem pa odplaknil tudi avtomobil nizozemskih turistov.

Iz dežele poročajo o številnih podrtih drevesih, ki so padla na ceste. Na območju smučarskega središča Bad Kleinkirchheim je zalilo številne kleti. Tri hiše v kraju Sankt Oswald pa so evakuirali, saj je obstajala nevarnost, da bi se lahko ob nadaljnjem neurju na hišo podrla drevesa.

Na avstrijskem Štajerskem pa je pri odstranjevanju škode, ki je nastala ob neurju, pomagalo okoli 850 gasilcev. Najhuje je bilo v okolici deželne prestolnice Gradec in Radgone. Zaradi orkanskega vetra, dežja in toče poročajo o gmotni škodi. Izruvalo je številna drevesa, potoki pa so ponekod prestopili bregove.

V Gradcu je mimoidoči še pravi čas videl, kako je avtomobil skupaj z voznico zaneslo v strugo ter jo rešil, preden bi jo voda odnesla pod most, so sporočili tamkajšnji gasilci. Pri kraju Zeltweg pa so morali zaradi hudournika zapreti železniško progo.

Ponekod v deželi so odjemalci začasno ostali brez elektrike.

Dogodki

Po večernem neurju z močnimi nalivi in vetrom, ki je zajelo večji del Slovenije in ponekod vključevalo tudi točo, so gasilci in druge službe posledice odstranjevali vso noč. Posredovati so morali na več kot 500 lokacijah, aktiviranih je bilo okoli sto enot. Ponekod pa posledice odstranjujejo tudi danes, med drugim so na delu tudi člani PGD Prevalje.