Search
Close this search box.

Klestila je ogromna toča, voda je ogrožala in zalivala objekte, sprožil se je zemeljski plaz

Močnejše neurje s točo je v sredo po 19. uri zajelo Koroško, kasneje pa še območje severno in vzhodno od Ljubljane. Na območju Domžal ima več sto objektov razbite strehe in vodo v hiši. Po podatkih centra za obveščanje je večji obseg škode nastal na Koroškem, Domžalskem in Hrastniškem.

O tem, da je včeraj v večernih urah neurje z dežjem zajelo Koroško, smo na kratko že poročali TUKAJ. Po do zdaj zbranih podatkih je največ težav povzročilo na območju Prevalj, Mežice, Raven na Koroškem in Črne na Koroškem. Gasilci so imeli v vseh omenjenih občinah polne roke dela. Padala pa je tudi ogromna toča, ki je ponekod povsem uničila ves pridelek. Na območju Domžal pa poškodovala tudi avtomobile in strehe.

FOTO: Toča na Lešah. Avtor fotografije: Martin Strmšek

Na Prevaljah so meteorne vode ogrožale stanovanjski objekt in kletne prostore podružnične šole. Gasilci PGD Prevalje so črpali vodo iz objektov in čistili meteorne jaške. Prišlo pa je tudi do prekinitve oskrbe z električno energijo.

VIDEO: Naliv na Prevaljah

Nevihta

Močan 🌩⛈naliv na Prevaljah. Kako pa je pri vas?🤔

Objavil/a Koroške Novice dne Sreda, 29. julij 2020

Nekaj časa je bila zaradi podrtega drevesa neprevozna cesta Mežica – Poljana, kjer je promet oviral tudi močan naliv s točo. Zaprta pa je lokalna cesta Brančurnik-Kot pri Prevaljah. Zaradi podrtega drevja je zaprta cesta (Lagoja) Kot – proti Lešam. Po naših podatkih naj bi jo očistili zjutraj.

FOTO: Holmec in Dolga Brda

V Občini Ravne na Koroškem so gasilci Koroškega gasilskega zavoda črpali vodo iz kletnih prostorov poslovnega objekta. V Mežici na Lomu pa so gasilci PGD Mežica posredovali zaradi odkrite strehe stanovanjskega objekta. Zaradi neurja je na območju občine prišlo tudi do prekinitve oskrbe z električno energijo.

Na cesto Črna na Koroškem-Šentvid se je usul zemeljski plaz. Dežurni delavci cestnega podjetja bodo cesto delno sprostili za promet.

Toča je klestila tudi pri naših severnih sosedih, v Avstriji, od koder smo prejeli fotografije iz Pilberka.

Na območju Domžal je toča začela padati okoli 20.30 in padala več kot pol ure. Sprva so padala manjša zrna toče, kmalu pa tudi pet in več centimetrov debela toča. Po podatkih centra za obveščanje je na Domžalskem je zaradi toče poškodovanih več 100 streh, številni objekti so tudi zaliti. Na terenu so vse enote Gasilske zveze Domžale, ki pomagajo prizadetim občanom.

VIDEO: “Rodica pri Domžalah, včeraj zvečer. Toča je v premeru krepko presegla debelino 7 cm in uničevala strehe, avtomobile in druge izpostavljene predmete ter objekte,” so ob posnetku zapisali na Neurje.si. Avtorica posnetka: Nastja Volf.

Rodica pri Domžalah, včeraj zvečer. 😮 Toča je v premeru krepko presegla debelino 7 cm in uničevala strehe, avtomobile in druge izpostavljene predmete ter objekte. 🌩️ Močni nalivi so poplavili številne objekte in ceste. Škoda je ogromna. Nastja Volf, hvala za poročanje.

Objavil/a Neurje.si dne Sreda, 29. julij 2020

Po poročanju lokalnega portala domzalec.si je neurje najhuje prizadelo naselja Domžale, Vir in Rodica. Domžalska podžupanja Renata Kosec je za portal povedala, da so na interventni številki 112 do 22. ure prejeli 128 prijav o škodi. Večinama gre ze poškodovane strehe na individualnih objektih in večstanovanjskih objektih ter gospodarskih objektih. Poškodovanih je veliko število avtomobilov.

Ker še vedno dežuje, dež skozi poškodovane strehe dodatno zaliva objekte. Ker prijave o škodi še vedno prihajajo, bo intervencija po oceni podžupanje trajala vso noč.

O debeli toči, zalitih objektih, hudourniških poplavah, udarih strel poročajo tudi iz Mengša, Krtine, Vira, Vodic, Litije, Dola pri Ljubljani, Velenja …

V Občini Dol pri Ljubljani je zaradi neurja meteorna voda poplavila nekaj garaž in kletnih prostorov stanovanjskih objektov. Gasilci so prečrpali vodo. Prav tako je zaradi količine meteorne vode potok prestopil svoje bregove in zalil regionalno cesto Šentjakob – Litija.

Neurje z močnimi padavinami je zajelo tudi območje občin Trbovlje in Hrastnik. Posredovali so gasilci PGD Trbovlje, ki so na več lokacijah odmašili odtočne jaške, s protipoplavnimi vrečami zavarovali en objekt in občanom nudili pomoč pri čiščenju. Ob 22.09 je občino Hrastnik zajelo neurje z močnimi padavinami. Posredovali so gasilci PGD Hrastnik, Dol pri Hrastniku, Turje in Marno.

Po podatkih Agencije RS za okolje in prostor bo v četrtek povečini sončno, v gorskem svetu bo popoldne nastala kakšna ploha ali nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 28 do 32, na Goriškem do 34 °C. V petek in v soboto bo sončno in vroče. V nedeljo popoldne bo spet nastalo nekaj neviht.

Vir: SPIN, STA, Neurje.si, ARSO

Dogodki

Močnejše neurje s točo je v sredo po 19. uri zajelo Koroško, kasneje pa še območje severno in vzhodno od Ljubljane. Na območju Domžal ima več sto objektov razbite strehe in vodo v hiši. Po podatkih centra za obveščanje je večji obseg škode nastal na Koroškem, Domžalskem in Hrastniškem.