Po mednarodnem dnevu žensk danes praznujejo tudi moški. Tradicionalno darilo zanje na ta dan so suhe slive, trnje in klobasa

Po koledarju Katoliške cerkve je 10. marec dan mučencev, tako da po mednarodnem dnevu žensk, 8. marcu, ki so bile v središču pozornosti v torek, danes praznujejo tudi moški. Moški v Sloveniji močno prevladujejo predvsem v tehničnih poklicih, njihovo splošno zdravstveno stanje pa je v povprečju slabše kot pri ženskah.
father-22194_1920

Tradicionalno darilo za moške na ta dan so suhe slive, trnje in klobasa. Tako sestavljeno darilo naj bi predstavljalo simboličen opomin, da se mučeništvo v njihovem življenju še vedno dogaja.

Dan mučencev ima korenine v krščanskem izročilu. Po legendi se je v 4. stoletju 40 vojakov elitne legije uprlo ukazu, da se odpovejo krščanstvu. Za kazen so jih vrgli v ledeno mrzel ribnik, kjer so tragično preminuli.

Slovenija je imela oktobra lani 2.108.708 milijonov prebivalcev, od tega je bilo moških 1.058.527 oz. 50,2 odstotka. Povprečno so bili stari 42 let. Njihova najpogostejša imena so Franc, Janez in Marko, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Med moškimi v Sloveniji, starimi od 15 do 64 let, je bilo v letu 2020 delovno aktivnih 81 odstotkov. Močno prevladujejo predvsem v tehničnih poklicih. Med delovno aktivnimi osebami z izobrazbo s področja informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT) jih je bilo leta 2020 v Sloveniji kar 90 odstotkov.

Delež moških, starih od 18 do 34 let, ki živijo pri starših, je leta 2020 znašal 68 odstotkov. Povprečna starost ženinov ob prvi poroki je v Sloveniji 34 let in se še naprej viša. Moški je v letu 2020 umrl povprečno star 75,3 leta. V primerjavi z ženskami so pri moških kazalniki na področju zdravja slabši. Njihovo splošno zdravstveno stanje je v povprečju slabše kot pri ženskah domnevno zaradi manj zdravega življenjskega sloga. V Sloveniji jih za pljučnim rakom po navedbah društva OnkoMan zboli in umre približno dvakrat več kot žensk. Eden od vzrokov smrti, ki je med moškimi veliko pogostejši kot med ženskami, pa je tudi samomor.

Kljub nižji pričakovani življenjski dobi pa moški ocenjujejo svoje zdravje z boljšimi ocenami kot ženske. Med moškimi v Sloveniji, starimi vsaj 16 let, jih je v leta 2020 po navedbah državnega statističnega urada 70 odstotkov svoje zdravje ocenilo kot “zelo dobro” ali “dobro”, kar je pet odstotnih točk več kot pri ženskah.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije