Search
Close this search box.

Pjongjang znova streljal v Japonsko morje, Koreji mobilizirali bojna letala

Južna Koreja je danes, potem ko je v zračnem prostoru nad Severno Korejo zaznala mobilizacijo okoli 180 bojnih letal, aktivirala 80 svojih letal, medtem ko je še okoli 240 letal, ki sodelujejo v vojaških vajah z ZDA, v stanju pripravljenosti. Poleg tega so iz Seula poročali tudi o novem artilerijskem streljanju Pjongjanga v Japonsko morje.

“Naša vojska je zaznala okoli 180 severnokorejskih bojnih letal”, mobiliziranih v zračnem prostoru Pjongjanga, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz generalštaba južnokorejske vojske.

V odziv so sile Seula aktivirale 80 bojnih letal, vključno z lovci F-35A. Letala, ki sodelujejo v skupnih vojaških vajah z ZDA, pa so v stanju pripravljenosti, je še sporočila južnokorejska vojska.

Iz Seula so poleg tega sporočili tudi, da je Pjongjang znova streljal na sporni morski meji med državama ob vzhodni obali Korejskega polotoka. Po njihovih navedbah je Severna Koreja v Japonsko morje, znano tudi kot Vzhodno morje, pozno v četrtek izstrelila približno 80 artilerijskih izstrelkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Severna Koreja je sicer ta teden izvedla rekordno število izstrelitev raket, med drugim je v četrtek neuspešno preizkusila medcelinsko balistično raketo. Seul in Washington sta v odgovor na severnokorejski naval izstrelkov do sobote podaljšala doslej največje skupne vojaške vaje, namenjene zračni obrambi.

Pjongjang je podaljšanje vaj nemudoma označil za hudo napako in ZDA ter Južno Korejo opozoril, da bodo njune provokacije vodile v situacijo, ki jo ne bo mogoče več nadzorovati.

Varnostni svet ZN je zaradi izjemne zaostritve razmer na Korejskem polotoku v zadnjem času in na zahtevo ZDA, Francije, Velike Britanije, Irske, Norveške in Albanije za danes sklical izredno zasedanje.

Dogodki