Pfizerjevo cepivo proti covidu za mlajše od pet let učinkovito ob treh odmerkih

Ameriški farmacevtski velikan Pfizer je sporočil, da je njegovo cepivo proti covidu-19, ki ga je razvil skupaj z nemškim podjetjem BioNTech, v treh odmerkih 80-odstotno učinkovito pri zaščiti pred simptomatično okužbo za otroke stare od šestih mesecev do pet let. Cepivo naj bi bilo na voljo že junija ali julija.

Pfizer je pri objavi podatkov opozoril, da gre za uvodne ugotovitve, ki se lahko prilagodijo po obdelavi dodatnih podatkov raziskave, ki pa ni bila dovolj velika, da bi ugotovila učinkovitost zaščite pred resnimi obolenji. Strokovnjaki sicer pričakujejo, da bo učinkovitost pri tem še višja kot 80 odstotkov.

Pfizer je decembra sporočil, da ne bo zaprosil za dovoljenje za cepljenje otrok starih od šestih mesecev do pet let z dvema odmerkoma, ker podatki raziskave niso bili spodbudni. Učinkovitost je bila prenizka in Pfizer je nadaljeval testiranje s tremi odmerki. Omenjena starostna skupina otrok za zdaj še nima dostopa do cepiva proti covidu-19.

Podjetje Moderna je ameriško Agencijo za hrano in zdravila (FDA) konec aprila zaprosila za izredno dovoljenje za uporabo cepiva v dveh odmerkih za omenjeno starostno skupino. Raziskava Moderne je ugotovila 51-odstotno učinkovitost pri zaščiti pred simptomatično okužbo pri otrocih starih od šest mesecev do dveh let in le 27-odstotno učinkovitost pri starih od dveh do petih let. Zaščita pred resnimi obolenji ali smrtjo je bila veliko večja.