Pet strank skoraj gotovo v parlamentu, še nekaj blizu parlamentarnega praga

Po zadnji anketi pred nedeljskimi državnozborskimi volitvami, ki jo je za POP TV in časnik Delo opravila Mediana, sta Gibanje Svoboda in SDS precej blizu skupaj. Anketa kaže preboj v parlament še trem strankam, SD, Levici in NSi, na meji je SAB, blizu parlamentarnega praga so še Piratska stranka, Povežimo Slovenijo in Gibanje Resni.ca.

Da bodo glas dali Gibanju Svoboda, se je izreklo 21,1 odstotka vprašanih, za SDS pa 20,5 odstotka. Ob upoštevanju le opredeljenih, ki se bodo verjetno udeležili volitev, bi se Gibanju Svoboda obetalo 26,1 odstotka, SDS pa 24,4 odstotka.

Sodeč po anketi, bi se v državni zbor uvrstile tudi SD, Levica in NSi. Med opredeljenimi, ki se bodo zelo verjetno udeležili volitev, so med seboj skoraj izenačene, SD bi dobila 7,8 odstotka, Levica in NSi po 7,7 odstotka.

Nekoliko bolje kot v preteklih anketah kaže SAB, ki bi jo izbralo 5,6 odstotka opredeljenih verjetnih udeležencev volitev, ob intervalu zaupanja s spodnjo mejo štirih in zgornjo mejo 7,2 odstotka.

Še tri stranke so blizu parlamentarnega praga s podobnimi rezultati, in sicer Piratska stranka in Povežimo Slovenijo s po 3,1 odstotka podpore in in Gibanje Resni.ca s tremi odstotki. LMŠ bi dobila 2,7-odstotno podporo z zgornjo mejo intervala zaupanja blizu parlamentarnega praga.

Sledijo Zdrava družba (1,5 odstotka), Naša dežela (1,4 odstotka), DeSUS 1,2 odstotka, Naša prihodnost (1,1 odstotka) in Vesna (1 odstotek).

Kot so navedli, 7,1 odstotka sodelujočih v anketi pravi, da ne ve, komu bi namenili glas, 3,2 odstotka ne bi nikomur, 4,5 odstotka pa jih ni želelo odgovoriti.

Po navedbah Dela analitiki opozarjajo, da ni mogoče narediti še nobenih zaključkov in da lahko med petkom in nedeljo svojo volilno namero spremeni še četrtina.

Mediana je javnomnenjsko raziskavo opravila med 19. in 21. aprilom na vzorcu 1031 anketiranih.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije