Pahor odlikoval Merklovo z redom za izredne zasluge (FOTO)

Predsednik republike Borut Pahor je danes na Brdu pri Kranju nemško kanclerko Angelo Merkel, ki se poslavlja s položaja, odlikoval z redom za izredne zasluge, ki velja za najvišje slovensko odlikovanje. Prejela ga je za osebne zasluge za poglobitev vsestranskih odnosov med Slovenijo in Nemčijo ter verodostojno evropsko voditeljstvo.

Angela Merkel zmore tisto, kar je v politiki najtežje. Pri ljudeh vzbuja zaupanje, daje jim občutek, da se bo vse dobro končalo. To pa ne pride samo s talentom, ampak s trdim delom, z njegovimi uspehi in lastnim zgledom,” je ob izročitvi odlikovanja povedal Pahor.

Kanclerka je do rešitev vedno prihajala z iskanjem kompromisov, tudi z najbolj trdimi ali neprijetnimi sogovorniki je skušala vedno najti dialog, je še pojasnil predsednik republike. Poleg tega je po njegovih besedah snovalka daljnovidnih rešitev in političarka odgovornih vizij. Ob tem je izpostavil tudi njeno neomajno vero v skupno evropsko prihodnost.

Kanclerka se je Pahorju zahvalila za odlikovanje in dejala, da je počaščena. To odlikovanje je po njenih besedah priznanje za odnose med državama, ki niso samo politični odnosi med vladama in predsednikoma, ampak tudi odnosi med ljudmi.

To odlikovanje tako zame, kot tudi za vsako bodočo nemško vlado predstavlja obveznost, da si še naprej prizadevamo za tesne, dobre, prijateljske odnose med državama in tudi njunimi ljudmi,” je poudarila.

Pahorju se je nemška kanclerka tudi osebno zahvalila za medsebojno sodelovanje, ki je bilo zelo dobro tudi na različnih položajih.

Merklova, ki se danes na Brdu pri Kranju udeležuje neformalne delovne večerje pred sredinim vrhom EU-Zahodni Balkan, po 16 letih vodenja nemške vlade zaključuje svoj mandat zvezne kanclerke in se umika iz aktivne politike. V njenem obdobju sta Slovenija in Nemčija razvili odlične in prijateljske odnose na številnih področjih skupnega interesa, so ob tem zapisali v Pahorjevem uradu. Državi sta strateški, politični in gospodarski partnerici in zaveznici ter imata sorodne poglede na pomembnejša vprašanja v mednarodni skupnosti, so dodali.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije