OZS: Dolge čakalne dobe pri prehajanju meje bodo povzročile gospodarsko škodo, motnje v oskrbi in velik humanitarni problem

V sekciji za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) vlado pozivajo k vnovični preučitvi izjem glede vstopa v državo, ki bodo začele veljati v četrtek. Kot so zapisali v pismu predsedniku vladi Janezu Janši in zdravstvenemu ministru Janezu Poklukarju, bodo dolge čakalne vrste povzročile ogromno gospodarsko škodo.

Vlada Republike Slovenije je namreč sprejela Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, ki bo začel veljati 15. julija 2021 in ukinja izjeme.

»Posledice spremenjenih pogojev bodo najbolj občutili prevozniki, gostinci, frizerji in druge dejavnosti, ki se opravljajo ob meji, saj stranke pod temi pogoji ne bodo koristile njihovih storitev in uslug. Vlada bi morala na drug način spodbujati k cepljenju. Kot predsednik OZS pozivam državljanke in državljane, da se čim prej cepijo« je dejal predsednik OZS, Branko Meh.

»Zaradi nastalih zastojev na mejah bo močno motena oskrba. Zamude ne bodo nastale le pri oskrbovanju proizvodnih obratov, temveč tudi pri dostavi medicinskega blaga in zdravil, hitro-pokvarljivega blaga, blaga namenjenega v trgovine ipd. Podobnih ukrepov ne pozna nobena evropska država«, je prepričan Peter Pišek, predsednik Sekcije za promet pri OZS.

Dolge čakalne dobe pri prehajanju meje ne bodo povzročile samo ogromne gospodarske škode in motnje v oskrbi (med njimi bodo tudi zdravila, hitro-pokvarljivo blago ipd.), temveč tudi velik humanitarni problem. Vozniki bodo za dalj časa obstali v dolgih zastojih brez vode, hrane in primernih higienskih pogojev.

Vlado zato pozivajo, naj ponovno preuči v petek sprejeti odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo. Ta izenačuje pogoje za vstop v Slovenijo, saj bo za vse veljal pogoj preboleli, cepljeni in testirani. Odlok je začel veljati v nedeljo, v praksi pa bo zaživel v četrtek, 15. julija.

Vir: OZS, STA

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije