Search
Close this search box.

Otroci ločenih staršev. Kako je s stiki v času epidemije?

Na ministrstvu za pravosodje za upoštevanje koristi otroka pri stikih z drugim staršem

Na ministrstvu za pravosodje v času epidemije novega koronavirusa prejemajo veliko vprašanj o tem, ali je starš v tem času dolžan drugemu staršu omogočiti sodno določene stike z otrokom. Menimo, da je treba pri tem upoštevati tudi z namenom varovanja zdravja odrejene ukrepe in pri tem izhajati iz načela varstva koristi otrok, so zapisali.

Kot so pojasnili na ministrstvu, se je na njih obrnilo več staršev in odvetnikov z vprašanjem, ali so zaradi epidemije novega koronavirusa dolžni drugemu staršu omogočiti sodno določene stike z otrokom oziroma ali je treba te izvesti pod nadzorom, ki se izvaja v prostorih centrov za socialno delo.

Čeprav tudi v teh izrednih okoliščinah velja, da mora po 2. členu zakona o sodiščih pravnomočno odločbo sodne oblasti spoštovati vsaka fizična in pravna oseba, menimo, da je treba pri izvrševanju pravnomočnih sodnih odločb, ki urejajo stike otroka s tistim od staršev, ki mu otrok ni dodeljen v varstvo in vzgojo, upoštevati tudi z namenom preprečitve širjenja virusne okužbe, varovanja zdravja in življenja ljudi odrejene in priporočene ukrepe in pri tem izhajati predvsem iz načela varstva koristi otrok,” so odgovorili na ministrstvu.

Navedli so, da se moramo v tem izjemno kriznem obdobju vsi obnašati razumsko, upoštevati odrejene in priporočene ukrepe za preprečevanje širjenja virusne okužbe “in imeti pri tem pred očmi prvenstveno varstvo koristi svojih otrok, ki jih ne smemo izpostavljati možnosti okužbe in s tem resni grožnji za njihovo zdravje in zdravje tistih, ki so s takim otrokom v stiku (npr. sorojenci, stari starši)”. Stike lahko v tem obdobju odgovorno vzpostavimo na drug način, npr. po sredstvih za elektronsko komunikacijo,” so zapisali.

Sporočili so še, da je ministrstvo na vrhovno sodišče podalo predlog, da sodišča pri določanju rokov za izdelavo izvedenskih mnenj, cenitev in prevodov upoštevajo trenutne okoliščine ter da morebitne zamude pri prevzemanju spisov in izdelavi izvedenskih mnenj, cenitev in prevodov v zadevah, ki niso nujne, sprejemajo z razumevanjem.

Za izdelavo izvedenskih mnenj in cenitev je namreč pogosto potrebno, da sodni izvedenci in sodni cenilci vzpostavijo stike s strankami, kar pa v danem položaju iz objektivnih razlogov ni vedno mogoče, glede na oblastno zapovedane omejitve pa tudi ni priporočlj

Dogodki

Na ministrstvu za pravosodje za upoštevanje koristi otroka pri stikih z drugim staršem