Search
Close this search box.

Opozorilo za Koroško: Jutri poledica in žled

Žledolom 2014

V tem tednu so v notranjosti Slovenije tudi čez dan marsikje vztrajale negativne temperature. Tako so se tla ohladila in pomrznila, snežna odeja pa je kar vztrajala.

V noči na četrtek je v višinah že začel od jugozahoda k nam pritekati toplejši zrak. Temperature med nadmorsko višino 500 in 900 m, pa tudi med 1400 in 2500 m so se dvignile nad ničlo.

Iznad Sredozemlja se nam bliža vremenska motnja, ki bo v večernem in nočnem času našim krajem prinesla dež. Tam, kjer bo po neprevetrenih dolinah in nižinah še vztrajal hladen zrak, bo dež ob stiku s tlemi zmrzoval in nastajala bo poledica, lahko tudi žled.

Največja verjetnost za ta pojav bo na severovzhodu Slovenije, predvsem na Koroškem, severnem delu Štajerske in v Prekmurju. Se pa lahko nekaj poledice ob začetku padavin pojavi tudi ponekod drugod v osrednji Sloveniji, zato velja biti danes zvečer posebej previden, saj se lahko razmere spremenijo že na zelo kratkih razdaljah.

Napoved za Slovenijo

Popoldne bo pretežno oblačno. Na zahodu bo proti večeru začelo deževati. Dež bo v prvem delu noči zajel vso Slovenijo, le v Gornjesavski dolini bo lahko snežilo. Po nekaterih nižinah bo na začetku padavin nastajala poledica. Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 4, na Goriškem in ob morju do 9 °C.

Jutri bo oblačno, občasno bo deževalo. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 3, na Primorskem od 6 do 9, najvišje dnevne od 1 do 5, na Primorskem do 12 °C.

Obeti

V noči na soboto se bo meja sneženja ponekod spustila do nižin, na Primorskem bo zapihala burja. V soboto sredi dneva bodo padavine povsod ponehale, popoldne se bo pričelo jasniti. Na Primorskem bo pihala zmerna burja. V nedeljo bo pretežno jasno s hladnim jutrom. Po nekaterih nižinah bo zjutraj in dopoldne megla ali nizka oblačnost. Na Primorskem bo še pihala šibka burja.

VIR: ARSO