Search
Close this search box.

Odstopil generalni direktor Teša Vodušek

Generalni direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Matjaž Vodušek je v ponedeljek popoldne odstopil, sta poročala spletna portala Maribor24.si in Necenzurirano.si, inforamcijo pa so potrdili tudi v Tešu. Teš je od minulega petka izklopljen iz omrežja, potem ko je v Premogovniku Velenje prišlo do težav pri odkopu premoga.

“Odstop generalnega direktorja je osebne narave in ostalih zadev ne komentira,” so STA danes povedali v Tešu, v poslovodstvu katerega je še direktor Mitja Tašler.

Danes bo sicer seja nadzornega sveta Holdinga Slovenske elektrarne (HSE).

Portal Necenzurirano piše, da naj bi po nekaterih informacijah vodenje Teša v kratkem prevzel sedanji generalni direktor HSE Viktor Vračar, ki je tudi predsednik nadzornikov Teša in naj bi se v Šoštanj “umaknil” pred prihodom Tomaža Štoklja. Štokelj, ki je zdaj zaposlen v Gen-I, velja za prvega favorita za položaj generalnega direktorja HSE, so prejšnji teden poročale Finance in dodale, da lahko nadzorniki po statutu HSE poslovodstvo tudi neposredno povabijo.

Portal Necenzurirano medtem tudi navaja, da naj bi do težav pri pridobivanju premoga v Premogovniku Velenje prišlo vsaj dva dni prej, preden so obvestili HSE, ki je lastnik premogovnika in Teša, in vlado.

Premogovnik Velenje je v ponedeljek potrdil, da je po julijskem stebrnem udaru, zaradi katerega prihaja do zamude pri vzpostavitvi proizvodnje v novem odkopnem polju, minuli teden prišlo še do deformacije v tem delu, ki jo je treba sanirati. Proizvodnja je bila od začetka leta do sredine oktobra sicer nad letnim planom, ne dosegajo pa plana za oktober. Ob tem napovedujejo “izjemno zahteven” zaključek leta.

Ob težavah v rudniku ter trenutnem padcu cen elektrike na borzah so Teš minuli petek izklopili iz omrežja vsaj do 2. novembra, da bi privarčevali premog, ki bi ga nato za proizvodnjo elektrike porabili pozimi, ko bodo cene uvoza elektrike predvidoma višje.