Search
Close this search box.

Odredili odvzem vseh živali na koroški kmetiji kjer so nedavno odkrili osem poginulih krav

Danes poteka odvzem vseh živali na kmetiji v Podgori v Kotljah. Ob obdukciji pa so v živalih odkrili ostanke plastike oz. folije.

Nedavno smo poročali, da je uradni veterinar inšpekcije Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v nadzoru na kmetiji v naselju Podgora nad Kotljami odkril osem poginulih glav goveda, zelo slabe higienske razmere v hlevu in več drugih kršitev. Odredil je nujne ukrepe preprečitve nadaljnjega trpljenja živali. Sum mučenja živali pa preverja tudi policija. Danes poteka uradni odvzem vseh živali.

Direktor Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Branko Podpečan v današnji izjavi za medije pojasnjuje: “V nadaljevanju je veterinar odredil odvoz najdenih kadavrov, odrejena je bila tudi raztelesba z namenom odkritja vzroka pogina živali. Pisnega izvida patologa še nimamo,” je pojasnil, a dodal, da so ob obdukciji v živalih odkrili ostanke plastike oz. folije. “Edna od možnosti je tako tudi, da so krave jedle zavojno folijo sena, kar bi lahko povzročilo pogin.” Še enkrat je poudaril tudi, da so bile v hlevu izredno slabe življenjske razmere.

Potrdil je, da je že pred tem na kmetiji več organov opravilo nadzor, vendar pa da o slabem stanju živali niso poročali. Večinoma je namreč šlo za neoznačenje živali. Tudi ob zadnjem večina goveda (19 od 22) ni bila označena. 

Lastnici kmetije je bila z odločbo izrečena trajna prepoved imetja goveda v prihodnje, stekel pa je tudi že postopek za odvzem certifikata ekološke pridelave, je še navedel Podpečan.

Glede ostalih postopkov pa se bo po njegovih besedah uradni veterinar odločil, ali bo to kaznoval v prekrškovnem postopku ali bo naznanil kaznivo dejanje tožilcu. To odločitev bo sprejel, ko bo zbral vse dokaze in se bo odločil o tem, “ali je šlo za hudo malomarnost ali celo za naklep, da se je to zgodilo”.

Po 341. členu kazenskega zakonika je za tiste, ki surovo ravnajo z živaljo ali ji po nepotrebnem povzročajo trpljenje, predpisana denarna kazen ali zapor do enega leta.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Blu
Blu
1 leto nazaj

Obvezno vračilo subvencij če se ne upošteva strogih pravil v prid živali.Seveda je pravila še treba oblikovati.Subvencije pri kmetih so sama potuha,raje naj jim država plača šolanje,kjer naj se jih nauči empatije do drugih človeku popolnoma enakovrednih bitij.TEGA KMEt REJEC nima!!

Dogodki

Danes poteka odvzem vseh živali na kmetiji v Podgori v Kotljah. Ob obdukciji pa so v živalih odkrili ostanke plastike oz. folije.