Search
Close this search box.

Od začetka epidemije obravnavali 32 otrok z večorganskim vnetnim sindromom povezanim s Covid-19

V UKC Ljubljana so od začetka epidemije obravnavali 32 otrok z večorganskim vnetnim sindromom povezanim s COVID-19 (angl. multisystem inflammatory syndrome in children, MIS-C). Največ otrok je zbolelo v drugem valu epidemije, medtem ko tretjega vala nismo zaznali. Od konca drugega vala zbolevajo posamezni otroci, to je približno dva otroka mesečno, podobno pojavnost pričakujejo tudi v bodoče, so zapisali na spletni strani UKC Ljubljana.

Gre za izrazito sistemsko reakcijo, ki se pojavi kot odziv na okužbo s SARS-CoV-2 virusom, so navedli. Predhodno okužbo so potrdili pri vseh bolnikih. Klinična slika in izvidi laboratorijskih preiskav so pri bolnikih skladni z intenzivnim sistemskim vnetjem – visoka vročina, izpuščaj, visoki vnetni kazalci. Nadaljnji simptomi in izvidi pa so odvisni od prizadetosti drugih organov. Večina otrok ima prizadeto srce, prebavila, kožo in sluznice, nekoliko manjši delež pa pljuča, ledvice in osrednje živčevje.

Izhodi zdravljenja so pri vseh naših bolnikih ugodni, noben bolnik ni umrl, pri vseh bolnikih smo z zdravljenjem uspeli zavreti vnetje,” so zapisali na UKC Ljubljana. Bolniki so redno spremljani s strani imunologa/revmatologa, kardiologa, spremljajo tudi kognitivne funkcije. Pri otrocih, ki jih sedaj spremljajo 6 mesecev ali več, težjih dolgoročnih okvar notranjih organov zaenkrat niso ugotovili. Noben otrok ni zbolel dvakrat.

V UKC Ljubljana pričakujejo, da bodo z učinkovitim cepljenjem zmanjšali število okužb tudi med otroci, kar bo zmanjšalo tudi pojavnost MIS-C. Cepljenje adolescentov nad 16 let poteka po nacionalni strategiji cepljenja, medtem ko so klinične raziskave cepljenja mlajših otrok še v teku. Prvi rezultati so zelo spodbudni, tako glede učinkovitosti kot varnosti cepljenja, so izpostavili. Odobritve nadzornih organov in začetek cepljenja otrok pod 16 let pričakujejo v naslednjih mesecih.

Vir: UKC Ljubljana – Pripravila: asist. dr. Mojca Zajc Avramovič, dr. med. in prof. dr. Tadej Avčin, dr. med., Pediatrična klinika Služba za alergologijo in revmatologijo in klinično imunologijo

Dogodki