Search
Close this search box.

Od polnoči skrajšan delovni čas živilskih prodajaln

Opolnoči so začele veljati spremembe odloka, s katerimi je vlada minimalni delovni čas živilskih prodajaln skrajšala na 18. uro. S tem je odgovorila na zahteve sindikata delavcev trgovine, ki je v primeru, da bi morale vse trgovine ostati odprte najmanj do 20. ure, grozil s stavko. Določen obratovalni čas ne velja več za manjše trgovce.

Vlada je na petkovi dopisni seji sprejela spremembe odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji. Za prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, je z njim določila obratovalni čas od vsaj 8. do najmanj do 18. ure.

PREBERITE TUDI: Podpiramo lokalno. Kako do hrane na Koroškem?

Spremenjen odlok hkrati določa izjemo od sicer z odlokom določenega obratovalnega časa prodajaln z živili in kmetijskimi pridelki, in sicer za mikro in majhne družbe, samostojne podjetnike posameznike ter zadruge, ki bodo v skladu z odlokom lahko sami določali obratovalni čas. To je, kot je spomnila vlada, nujno zaradi organiziranja dela v okviru obstoječega kadra in običajnega obratovalnega časa.

Namen določitve minimalnega obratovalnega časa je sicer preprečevanje stikov zaradi epidemije.

Vlada je natančneje določila tudi prodajalno z živili na način, da je to “prodajalna, ki v pretežni meri prodaja živila”. V izjeme od prepovedi delovanja pa je dodala tudi prodajalne s hrano za živali.

Vlada je s prvotnim odlokom, ki je začel veljati v četrtek, določila, da morajo biti prodajalne z živili odprte vsak dan vsaj od 8. do 20. ure. To je razburilo Sindikat delavcev trgovine Slovenije, ki je zaradi izpostavljanja zaposlenih okužbi in nadur, ki bi bile potrebne za izpolnjevanje takega določila, zagrozil s pozivom k stavki.

V sindikatu so tudi po petkovih spremembah poudarili, da je vlada njihove zahteve izpolnila le delno. Še naprej si želijo aktiven dialog in poudarjajo, da lahko, če bodo trgovci ureditev zlorabljali, še vedno pride do stavke.

Dogodki