Search
Close this search box.

Od 1. do vključno 11. aprila pouk na daljavo, vrtci razen za nujne primere zaprti

Od 1. do vključno 11. aprila bo pouk potekal na daljavo, vrtci bodo zaprti, je danes sklenila vlada. Vrtci in prvo triletje osnovnih šol bodo kljub temu zagotavljali nujno varstvo, v šolah bodo tudi otroci s posebnimi potrebami. Javni potniški promet bo deloval po počitniških voznih redih, smučišča bodo zaprta. Tehničnih pregledov ne bodo izvajali.

Omejitve bodo po sedanjih napovedih trajale do 12. aprila. Kot je navedeno v sporočilu po seji vlade, danes sprejeti odlok o začasni omejitvi gibanja in prepovedi zbiranja začne veljati 1. aprila in velja do vključno 11. aprila.

Prepoved zbiranja velja v:

  • vrtcih,
  • osnovnih šolah, razen v oddelkih prilagojenega in posebnega programa,
  • glasbenih šolah,
  • srednjih in višjih strokovnih šolah,
  • dijaških domovih, razen v primeru dijakov in študentov tujcev, ki jim je zaradi trenutnih varnostnih razmer onemogočena vrnitev v kraj stalnega bivališča, ter mladoletnikov brez spremstva s statusom prosilca mednarodne zaščite oziroma s priznano mednarodno zaščito, v organizacijah za izobraževanje odraslih,
  • študentskih domovih, razen v primeru študentov, ki imajo stalno prebivališče v študentskem domu, študentskih družin, študentov tujcev in gostujočih profesorjev, ki jim je zaradi trenutnih varnostnih razmer onemogočena vrnitev v kraj stalnega bivališča ter na univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih.

Kot je na novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, bo nujno varstvo zagotovljeno za otroke v vrtcih in za učence od prvega do tretjega razreda osnovne šole, če sta oba starša ali eden od staršev, ki je samohranilec, zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, določenih v 4. členu Zakona o kritični infrastrukturi (Uradni list RS, št. 75/17), v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, v Slovenski vojski, Policiji ter zaposleni v poklicnih gasilskih enotah. Zaposlitev se ugotavlja na podlagi potrdila delodajalca.

V osnovnih šolah je zbiranje dovoljeno v oddelkih s prilagojenim programom in posebnim programom. Delo v vzgojnih zavodih bo potekalo nemoteno. “Šole bodo že jutri prejele vse potrebne okrožnice in usmeritve, časa za pripravo pa bo dovolj,” je zagotovila.

Zavodi morajo pri svojem delu upoštevati smernice ministrstva, pristojnega za zdravje, in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Preberite tudi: Bo po ponovnem odprtju šol na vrsti samotestiranje učencev?

Na področju športa bodo v času zaprtja države dovoljeni le vrhunski šport in treningi članov reprezentanc, sicer pa bo rekreacija dovoljena individualno ali z ožjimi družinskimi člani na prostem. Pri gibanju na prostem bo treba upoštevati že znana priporočila za preprečevanje širjenja okužb. Organizacija velikih mednarodnih tekmovanj in prireditev bo lahko potekala nemoteno.

Omejitve bodo tudi na področju prometa. Javni potniški promet bo deloval po počitniških voznih redih in skladno z znanimi navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Žičniške naprave in nihalke ne bodo delovale, s tem pa se v tem obdobju zapirajo tudi smučišča, je povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Vozniki v javnem potniškem prometu, spremljevalno osebje v železniškem prometu in taksisti se bodo morali najmanj enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom. Izjema so tisti, ki so bili cepljeni ali pa so covid-19 že preboleli.

Šole vožnje ne bodo smele delovati, prav tako bo prepovedano izvajanje pripadajočih izobraževanj. Začasno bosta onemogočena tudi opravljanje tehničnih pregledov in delovanje tahografskih delavnic. Vozniška in prometna dovoljenja, ki potečejo v tem obdobju, bodo podaljšana do 9. maja. Prepovedani bodo tudi letenje, vzletanje in pristajanje zrakoplovov v državi.

Vlada je tudi odločila, da je potrebno sprejeti odlok o prepovedi letenja zrakoplovov splošnega letalstva s pristanki in odleti na oziroma z javnih letališč ter vzletišč v Republiki Sloveniji. Odlok ne vpliva na letenje državnih zrakoplovov (npr. Policija, vojska, nujna medicinska pomoč)

Prepoveduje se letenje zrakoplovov splošnega letalstva s pristanki in odleti na oziroma z javnih letališč ter vzletišč, kar pa ne vpliva na lete zrakoplovov, ki opravljajo mednarodni, notranji in domači redni ter posebni zračni prevoz potnikov, blaga in/ali pošte. Prepoved se tudi ne nanaša na lete državnih zrakoplovov ali na zrakoplove, ki izvajajo posebne operacije iz 4. člena Izvedbene uredbe Komisije (EU) št. 923/2012 z dne 26. septembra 2012 o določitvi skupnih pravil zračnega prometa in operativnih določb v zvezi z navigacijskimi službami in postopki zračnega prometa z vsemi nadaljnjimi spremembami.

Vlada je danes podaljšala tudi veljavnost odloka o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

V državni upravi bo med 1. in 12. aprilom po besedah ministra za javno upravo Boštjana Koritnika na delovnih mestih največ petina uslužbencev. Javnim uslužbencem, ki ne morejo delati od doma, priporočajo koriščenje dopusta ali ur, sicer pa zanje predlagajo napotitev na čakanje na delo. Državna uprava bo v tem obdobju izvajala le nujne naloge.

Začasno zaprtje države je vladi predlagala svetovalna skupina pri ministrstvu za zdravje, ki je predlog na današnjem srečanju s predstavniki politike tudi predstavila. Vodja skupine Mateja Logar je ob tem izpostavila, da so ukrepi nujni glede na vnovično naraščanje okužb, zaradi katerega smo v tretjem valu epidemije.

Vir: STA, Vlada RS

Dogodki

Od 1. do vključno 11. aprila bo pouk potekal na daljavo, vrtci bodo zaprti, je danes sklenila vlada. Vrtci in prvo triletje osnovnih šol bodo kljub temu zagotavljali nujno varstvo, v šolah bodo tudi otroci s posebnimi potrebami. Javni potniški promet bo deloval po počitniških voznih redih, smučišča bodo zaprta. Tehničnih pregledov ne bodo izvajali.