Bo po ponovnem odprtju šol na vrsti samotestiranje učencev?

Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja so se danes znova sestali predstavniki nekaterih strank in stroke na temo ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Posvet je bil javen. Vlada pa pravkar obravnava predloge svetovalne skupine, katere bodo predstavili tekom popoldneva na novinarski konferenci.

Kot smo že poročali je skupina predlagala, da se od 1. do 11. aprila zaprtje države oz. lockdown. V tem času bi bile zaprte tudi šole, po tem pa sledijo ukrepi po vladnem semaforju, ki ga bodo tudi dopolnili, je povedala vodja svetovalne skupine na covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar, ki je dodala, da je posvetovalna skupina pri predlogu enotna. Po začasnem zaprtju bi ocenili stanje in sledili ukrepom po vladnem semaforju.

Preberite še: Mateja Logar: Predlagamo 11 dni popolnega zaprtja države, pouk bi potekal na daljavo

Po vnovičnem odprtju države 12. aprila bi se po besedah Mateje Logar šole znova odprle, ne glede na vladin semafor sproščanja. V preostalem delu bi znova ocenili stanje, nadaljevali pa z ukrepi po vladnem semaforju, ki bi jih sicer še enkrat pregledali in po potrebi popravili. Ob tem je dodala: “Če in glede na to da bomo imeli možnost samotestiranja med učenci in dijaki še dodatno poveča varnost pouka.”

Predlogi ukrepov, ki jih je predlagal svetovalna skupina na ministrstvu za zdravje:

  • Omejitev gibanja na regije.
  • V času zaprtja naj se dela od doma, zaposleni naj bi v čim večji meri koristili dopust. Zaposlene v t. i. kritični infrastrukturi, ki bi odhajali na delo, bi še naprej testirali, celoten čas pa izkoristili za čim hitrejše cepljenje.
  • Javni prevoz bo deloval v omejenem obsegu (po sobotnem oziroma nedeljsko-prazničnem razporedu)
  • Med zaprtjem možno druženje dveh gospodinjstev (pet odraslih oseb in otroci) na velikonočno nedeljo
  • Fizičnega pouka med zaprtjem države ne bo. 12. aprila se bodo šole ponovno odprle, ne glede na semafor.
  • V vrtcih in prvi triadi osnovnih šol bi bilo poskrbljeno za nujno varstvo otrok staršev, katerih delo je pomembno za delovanje države. 12. znova odprtje.