Obsodba peterice, ki je goljufala pri cepljenju

Kranjsko okrajno sodišče je za vse moške, vpletene v goljufijo pri cepljenju proti covidu-19, ko se je eden od njih cepil v imenu ostalih štirih, izdalo obsodilne sodbe, ki pa še niso pravnomočne, poroča Delo. Enemu od obdolženih je bila izrečena enotna kazen desetih mesecev zapora, drugim štirim pa denarne kazni.

Poleg zaporne kazni za cepljenega je sodišče dvema izreklo enotno denarno kazen po 2550 evrov in dvema denarno kazen po 1360 evrov. Iz Zdravstvenega doma Kranj so za Delo v zvezi s tem primerom sporočili, da je kljub sodnemu epilogu dodatno tragično prav to, da je človek, čigar stisko so izkoristili drugi, obsojen na zaporno kazen, naročniki njegove usluge pa zgolj na finančno.

Policisti so decembra lani kazensko ovadili peterico moških iz območja Gorenjske in Ljubljane, ki so goljufali pri cepljenju. Ugotovili so namreč, da se je eden izmed njih cepil v imenu drugih, da bi ti dobili covidno potrdilo. Skupaj z dvema odmerkoma, ki ju je prejel zase, je prejel sedem odmerkov cepiva proti covidu-19, prijeli pa so ga pri poskusu osmega cepljenja. Ker je moški za cepljenje v imenu drugih prejel nizko plačilo, na policiji ocenjujejo, da je četverica njegovo stisko in osebne okoliščine izrabila za svojo korist ter ga kljub možnim posledicam za njegovo zdravje napeljala k izvršitvi kaznivega dejanja.

V primeru cepljenja za druge gre za sum kaznivega dejanja overitve lažne vsebine. Pri tem zakonodaja določa, da se tistega, ki spravi pristojni organ ali notarja v zmoto in s tem doseže, da ta v javni listini, zapisniku, knjigi ali poslovni listini potrdi kar koli lažnega, kar naj bi bil dokaz v pravnem prometu, kaznuje z zaporom do treh let. Enako se kaznuje tudi tistega, ki uporabi javno listino, zapisnik, knjigo ali poslovno listino, čeprav ve, da je lažna.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije