Search
Close this search box.

Oblasti se pripravljajo na vrnitev Korošcev, ki sta v japonski bolnici. Hrvaška bo okrepila zdravstveni nadzor na dveh mejnih prehodih s Slovenijo. Kaj pa Italija?

Sekretariat Sveta za nacionalno varnost se je na današnji seji v razširjeni sestavi seznanil z aktualnimi razmerami in aktivnostmi glede koronavirusa, ki jih vodi Ministrstvo za zdravje kot odgovorni državni organ na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih.

Na Ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da zaščitni ukrepi za državljane zaradi koronavirusa trenutno niso potrebni. Vsem zdravstvenim zavodom pa so posredovali tudi informacije glede omenjenega virusa, nenehno pa jim je na voljo tudi nasvet epidemiologa, s čimer zavračajo očitke zdravniške zbornice, da številni zdravniki na primarni ravni niso seznanjeni z nobenimi ukrepi, ki naj bi jih izvajali ob morebitnem stiku z virusom.

Osnovna naloga Sekretariata SNAV, v katerem so zastopani vsi pristojni resorji s področja nacionalne varnosti, je operativno usklajevanje aktivnosti za delovanje Sveta za nacionalno varnost kot posvetovalnega organa vladi.

Seje Sekretariata SNAV se je udeležil tudi predsednik vlade, ki je predstavnikom pristojnih resorjev podal jasne usmeritve, da vsi deležniki sistema nacionalne varnosti v okviru svojih zmožnosti in pristojnosti podprejo aktivnosti Ministrstva za zdravje. Ministrstvo za zdravje o vseh aktivnostih tekoče seznanja vlado in slovensko javnost.

Koordinacijska skupina za obvladovanje nalezljivih bolezni v zdravstvu se je preoblikovala v vladno delovno skupino na ravni državnih sekretarjev/ministrov, ki jo vodi državni sekretar/minister iz Ministrstva za zdravje.

Sekretariat SNAV je sprejel sklep, da je odločitve v zvezi z ukrepanjem na meji z Italijo smiselno uskladiti z državami, ki tudi mejijo na Italijo.

Resorji so na seji Sekretariata SNAV poročali o svojih aktivnostih in zmogljivostih, v primeru nadaljnjih potreb, vključno s finančnimi, bodo o tem poročali vladi.Za javnost pa so predstavniki ministrstva in NIJZ stopili tudi pred mikrofon in podali skupno izjavo.

Ministrstvo za zdravje ugotavlja, da je glede na omejene izbruhe okužb v Italiji in drugje po svetu možnost pojava virusa v Sloveniji velika. Situacija je zelo dinamična, a pod nadzorom. Slovenija je pripravljena na sorazmerno ukrepanje tako pri preprečevanju okužbe kot tudi pri omejevanje širjenja okužbe.

V Sloveniji so doslej na koronavirus testirali 13 ljudi, vsi so bili negativni, je na današnji novinarski konferenci dejala Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Simone Repar Bornšek zaščitni ukrepi, kot so zaščitne maske, zaradi tega virusa trenutno niso potrebni.

Preberite tudi: Danes pošle zadnje zaloge zaščitnih mask na Koroškem. Ali jo znamo pravilno namestiti? (VIDEO)

Vsi štirje slovenski potniki, ki so bili na križarki Diamond Princess in so se vrnili v Slovenijo, se počutijo dobro in se jim zdravstveno stanje ni spremenilo. V torek bodo imeli na voljo nove rezultate testiranj, ostajajo v domači samoizolaciji, je pojasnila Sočanova.

Dva, ki zaradi okužbe ostajata v bolnišnici na Japonskem, se po besedah vodje konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andreja Štera počutita razmeroma dobro in nimata znakov obolenja. Z njima je v nenehnem stiku slovensko veleposlaništvo na Japonskem in infektolog. Po njegovih besedah se že pripravljajo, da jima bodo pomagali pri vrnitvi po odpustu iz bolnišnice.

V Rimu v torek srečanje ministrov za zdravje sosednjih držav zaradi novega koronavirusa

V torek se bodo sestali ministri za zunanje zadeve držav, ki mejijo na Italijo, da bi se dogovorili o morebitnih skupnih ukrepih. Po novem bodo na koronavirus testirali tudi bolnike z bolezenskimi z okužbami dihal, ki so obiskali štiri italijanske dežele. Gre za Lombardijo, Benečijo, Emilija – Romanja in Piemont.

Novi koronavirus je v Italiji doslej zahteval šest smrtnih žrtev. Zabeležili so tudi okoli 220 okuženih, od tega večino v deželi Lombardija.

Vsaka temperatura in kašelj nista koronavirus,” je poudarila državna sekretarka in poudarila, da mora oboleli priti s problematičnega območja, zdaj pa so na ta seznam dodali še štiri italijanske dežele.

Sosednje države so zaradi hitrega naraščanja števila okuženih v Italiji zaskrbljene. V Avstriji so po poročanju medijev razmišljali celo o ponovni uvedbi nadzora na meji z Italijo, a Evropska komisija je zatem potrdila, da doslej niso dobili nobenega obvestila članic o ponovni začasni uvedbi nadzora na notranjih mejah v schengnu.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes po seji kriznega štaba o epidemiji novega koronavirusa napovedal, da bodo v Avstriji proti širjenju virusa uvedli pet novih ukrepov, vključno z informacijsko kampanjo za prebivalstvo ter objavo natančnih potovalnih nasvetov. V četrtek bo sledil sestanek deželnih glavarjev z vodilnimi predstavniki obeh ministrstev, na katerem bodo določili ukrepe na ravni države, dežel ter občin. V petek bo novi koronavirus tema na seji avstrijskega sveta za nacionalno varnost.

V Franciji se po besedah ministra za zdravje Olivierja Verana pripravljajo na morebitno epidemijo, češ da je možnost novih primerov bolezni v Franciji “zelo verjetna”. V nedeljo je izpostavil povečanje števila laboratorijev, opremljenih z ustreznimi diagnostičnimi sredstvi za ugotavljanje okužbe.

Posebnih ukrepov kljub nekaterim pozivom niso sprejeli niti v Švici, kjer pa zaskrbljenost vlada zlasti med prebivalci ob meji. V kanton Ticino denimo dnevno prihaja na delo približno 68.000 Italijanov, ki živijo v bližini meje, piše STA.

Hrvaška bo zaradi koronavirusa okrepila zdravstveni nadzor na dveh mejnih prehodih s Slovenijo

Na Hrvaškem so okrepili sanitarne in zdravstvene ukrepe zaradi pojava novega koronavirusa v italijanskih deželah Benečija in Lombardija. V Zagrebu so danes napovedali, da bodo med drugim na mejnih prehodih s Slovenijo Rupa/Jelšane in Pasjak/Starod postavili zabojnike, v katerih bodo naloge opravljali sanitarni inšpektorji in zdravniki epidemiologi.

Zabojnike za delo sanitarnih inšpektorjev in epidemiologov bodo na obeh mejnih prehodih postavili danes oziroma najkasneje v torek, je na današnji novinarski konferenci kriznega štaba hrvaškega ministrstva za zdravje napovedal pomočnik hrvaškega notranjega ministra Damir Trut.

Dodal je, da policija na meji ne bo opravljala nobenih dodatnih nalog, razen da bodo vprašali potnike, od kod prihajajo. Če bodo potniki odgovorili, da prihajajo iz delov Italije, v katerih se širi novi koronavirus, bodo ukrepali sanitarni inšpektorji in epidemiologi.

Tuji državljani, ki so zdravi in bodo na Hrvaško prišli iz dežel Benečija in Lombardija, bodo morali policistom na meji povedati, kam potujejo, in pustiti svoje podatke, da bi v morebitnem primeru izbruha bolezni hrvaške zdravstvene oblasti čim prej prišle do oseb, ki so bile v stiku z obolelo osebo, je pojasnil direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (Hzjz) Krunoslav Capak. Po njegovih besedah večina potnikov iz Italije na Hrvaško prihaja na enodnevne obiske, piše STA.

Hrvaške oblasti bodo zdrave potnike, ki prihajajo z italijanskih območjih, v katerih se širi novi koronavirus, in bodo navedli, da niso imeli stika z obolelimi osebami, s posebno dovolilnico spustili na Hrvaško pod pogojem, da jo isti dan tudi zapustijo. Če bo kakšen potnik imel simptome bolezni covid-19, ne bo mogel nadaljevati poti na Hrvaško, temveč bodo organizirali njegovo vrnitev v njegov domači kraj ali sprejem v hrvaško zdravstveno ustanovo, je dejal Capak.

V primeru hrvaških državljanov, ki so zdravi in bodo prihajali iz dežel Benečija in Lombardija, bodo sanitarni inšpektorji izdali odločbe o epidemiološkem nadzoru, ki jih bodo vsak dan v naslednjih 14 dni izvajali področni epidemiologi v krajih, v katere potujejo hrvaški državljani. Če bo kdo od hrvaških državljanov, ki prihaja iz dežel Benečija in Lombardija, imel simptome bolezni dihal, bo sledila njegova izolacija v zdravstveni ustanovi in preverjanje, ali gre za novi koronavirus, je še dejal Capak.

Kot je dodal, čakajo na uradno potrditev Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), da bodo ukrepi veljali tudi za italijanski deželi Emilija – Romanja in Piemont. Nadzor velja tudi za osebe, ki prihajajo iz celinskega dela Kitajske, ter tiste, ki so bile v Južni Koreji po 16. februarju.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je dodal, da imajo na Hrvaškem zadostno število epidemiologov, ki jih bodo lahko razporedili ob hrvaških mejnih prehodih glede na potrebe. Izpostavil je, da ni nobenega razloga za preplah. Na Hrvaškem so zaenkrat opravili laboratorijske preiskave za 18 oseb, za katere so sumili, da imajo novi koronavirus, a so bili vsi testi negativni.

V Srbiji so zaradi suma na novi koronavirus testirali devet oseb, a so bili vsi testi negativni, je poročala regionalna televizija N1. Tudi v Srbiji so po navedbah beograjske klinike za infekcijske in tropske bolezni uvedli inšpekcijsko-epidemiološki nadzor za vse osebe, ki prihajajo iz Italije, poroča STA:

Vir: STA, www.gov.si, Ministrstvo za zdravje, MZZ

Dogodki