Search
Close this search box.

Danes pošle zadnje zaloge zaščitnih mask na Koroškem. Ali jo znamo pravilno namestiti? (VIDEO)

Kot zatrjujejo na Ministrstvu za zdravstvo, situacijo s širjenjem koronavirusa intenzivno spremljajo. Na NIJZ pravijo, da v Sloveniji splošna uporaba maske ni potrebna, vendar pa jih v slovenskih lekarnah že zmanjkuje, med drugim tudi v lekarnah na Koroškem.

Ministrstvo za zdravje, vlada in vse druge pristojne institucije – Nacionalni inštitut za javno zdravje, infektologi, Ministrstvo za zunanje zadeve – dnevno, natančneje vsako minuto, spremljaJo aktualno dogajanje povezano s koronavirusom. “Slovenija ima pripravljene načrte, kako ukrepati, če se bo virus pojavil,” še dodajajo na ministrstvih.

VIDEO: Pravilno nameščanje maske

V Wuhanu na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic. Pri bolnikih so izključili številne običajne povzročitelje pljučnic oz. respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom. Nov koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19.

Strokovnjaki sicer opozarjajo, da je strah odveč in da je predvsem pomembna pravilna higiena rok in kašlja.

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe, ki jih najdete TUKAJ.

Spletni portal Siol pa piše, da je danes takoj po odprtju v več lekarnah po Sloveniji zmanjkalo zaščitnih mask. Vse več lekarn je brez njih že več tednov. Pošle so tudi vse zaloge v enotah Lekarne Ljubljana, ki je največji javni lekarniški zavod v Sloveniji. V eni od lekarn v prestolnici so za Siol povedali, da mask nimajo že dva meseca, pričakujejo pa jih šele maja.

Kot navaja omenjeni portal, v lekarnah že od pojava navadne gripe pred tedni zaznavajo močno povečano povpraševanje po zaščitnih maskah. V zadnjih tednih pa se je povpraševanje še povečalo zaradi strahu pred novim koronavirusom, s katerim se je tudi v sosednji Italiji okužilo že več kot 200 ljudi.

Preberite tudi: Koronavirus v Italiji zahteval četrto smrtno žrtev

Iz največjega javnega lekarniškega zavoda v Sloveniji so sporočili, da se trudijo, da bi zaščitne maske pridobili od različnih dobaviteljev, “a jih tudi za naročila ni več na voljo oziroma so občasno na voljo le manjše količine, ki pa ne zadoščajo povečanemu povpraševanju po maskah,” še piše Siol.

Kakšno je stanje glede mask, smo preverili tudi v naših lekarnah, kjer so nam povsod povedali, da so danes prodali zadnje kose zaščitnih mask s filtrom. Na Ravnah so jih potrošniki množično kupovali danes, tako da jih nimajo v na zalogi, dobavljive pa trenutno tudi niso in nimajo podatka, kdaj bodo spet na prodajnih policah.

V Slovenj Gradcu so nam pojasnili, da imajo na zalogi še nekaj paketov zaščitnih navadnih zdravniških mask. Zaščitnih mask s filtrom (SS5) pa je prav tako že zmanjkalo. Prav tako so nam potrdili, da jih ne morejo naročiti in da ne vedo, kdaj jih bodo spet imeli na zalogi. Enak odgovor smo dobili v lekarni v Dravogradu. V lekarni v Radljah ob Dravi pa so prav tako pošle vse maske, tako navadne kot SS5.

2 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Darja Kniplic
Darja Kniplic
4 let nazaj

Ali ni Slovenija podarila maske nazaj Kitajcem?

Dušan Petrovič
Dušan Petrovič
4 let nazaj

Smo jih kar nekaj humanitarno poslali na Kitajsko, zdaj jih pa nekateri (razen paničarjev) najbrž želijo prodajati… 😉

Dogodki