Search
Close this search box.

Obiskovalci navdušeni nad prvim festivalom kolin in tovstih grumpov (FOTO)

Na prireditvenem prostoru za osnovno šolo Leše se je včeraj odvil Kulinarični festival kolin in tovstih grumpov. Tam je vse obiskovalce pričakala radoživa družba ljubiteljev dobre hrane, zakuhan koroški mošt in še mnogo več.

“Na Lešah je že dolgo tlela ideja o organizaciji kulinaričnega festivala, ki bi (p)oživil vaško tradicijo, počastil naše znane tovste grumpe in širše predstavil druge jedi, ki so se včasih pripravljale ob kolinah in ki jih danes delajo samo še tu in tam.” so povedali organizatorji festivala pred dogodkom. Letos so se odločili, da veseli december obeležijo s festivalom kolin in ostalih dobrot, ki so že včasih razveseljevale ljudi v sezoni kolin. Pri organizaciji so sodelovali Kulturno društvo Leše, Geopark Karavanke in turistična agencija Kareta.

Prvi Kulinarični festival kolin in tovstih grumpov.

Nekoč so koline veljale za enega največjih praznikov na Slovenskem, saj so v zimskem času ob skupnem opravilu povezale cele vaške skupnosti in zagotovile preživetje v hudih časih. Po etnologu Janezu Bogataju koline predstavljajo izjemno dediščino slovenske prehranske in kulinarične kulture.

Prebivalci Leš in tudi drugih okoliških krajev so včerajšnjo nedeljo izkoristili za druženje in dobro hrano ter se na kosilo odpravili na prvi Kulinarični festival kolin in tolstih grumpov. Na festivalu niso manjkali sočni tolsti grumpi, slasten mežerli s krompirjevo solato, kisla župa, omamne pečenice in ostale tradicionalne jedi, ki so jih v času kolin pripravljali naši dedki in babice, pradedki in prababice, poskrbeli pa so tudi za vegane. Tisti, ki ga še niso, so lahko na festivalu poizkusili znova in znova nagrajeni kruh Marjete Ročnik, naše kmetice leta, in pogačo izpod rok Danice Miler.

Prebivalci Leš in tudi drugih okoliških krajev so včerajšnjo nedeljo izkoristili za druženje in dobro hrano.

PRVI KULINARIČNI FESTIVAL KOLIN IN TOLSTIH GRUMPOV NA LEŠAH:

Dogodki