Search
Close this search box.

Občini Slovenj Gradec in Mislinja bosta kot prvi v Sloveniji prejeli naziv Dojenju prijazno mesto

Občini Slovenj Gradec in Mislinja bosta kot prvi v Sloveniji prejeli naziv Dojenju prijazno mesto.
Fotografija je simbolična

V torek, 8. novembra 2022, bo v M Hotelu na Derčevi ulici 4 v Ljubljani novinarska konferenca UNICEF-a Slovenija in Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja (NOSD) s predstavitvijo pilotskega projekta Dojenju prijazno mesto, ki si prizadeva za vzpostavitev dojenju prijaznega okolja v občinah.

Na dogodku bodo sodelovali Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija, prim. Andreja Tekauc Golob, dr. med. spec. pediat., IBCLC, predsednica NOSD, Tilen Klugler, župan mestne občine Slovenj Gradec, Bojan Borovnik, župan občine Mislinja, in Gregor Macedoni, župan mestne občine Novo mesto.

Občini Slovenj Gradec in Mislinja bosta kot prvi v Sloveniji prejeli naziv Dojenju prijazno mesto, občina Novo mesto pa prejme priznanje za dosego pet od desetih korakov za pridobitev naziva Dojenju prijazno mesto.

Ob tem je slovenjgraški župan Tilen Klugler danes na Facebooku zapisal: » Kot vemo, je materino mleko iz različnih vidikov najboljša hrana za novorojenčke. Izboljšuje kvaliteto kot tudi zdravje v pomembnem življenjskem obdobju naših najmlajših občank in občanov, zato spodbujajmo dojenje, kjer je to le mogoče.«

Mesto, ki se pridruži in uresniči pobudo Dojenju prijazno mesto, pokaže svojim prebivalcem, da želi boljše zdravje, manj neenakosti, bolj zdravo okolje in tudi splošni dolgotrajni napredek. Skupnosti pošilja sporočilo, da spoštuje njihove želje in ceni prednosti dojenja za zdravje otroka, družine in skupnosti. Za pridobitev naziva “Dojenju prijazno mesto” mora mesto izpolnjevati kazalnike, ki so opredeljeni v merilih “10. korakov do Dojenju prijaznega mesta”, in priporočila Mednarodnega kodeksa o trženju nadomestkov materinega mleka.

Občini Slovenj Gradec in Mislinja bosta kot prvi v Sloveniji prejeli naziv Dojenju prijazno mesto.