Občina Ravne na Koroškem napovedala prodajo 13 parcel za gradnjo hiš v Kotljah

V Občini Ravne na Koroškem se v prihodnjem obdobju obeta več možnosti za vlaganja na stanovanjskem področju. Župan občine Tomaž Rožen je na današnji novinarski konferenci napovedal, da bo občina konec tega leta ali v začetku prihodnjega na dražbi prodajala 13 parcel za gradnjo hiš v Kotljah. Več načrtov je tudi za gradnje blokov.

Občina Ravne na Koroškem je od zasebnega lastnika sredi letošnjega leta kupila 10.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče v Kotljah, kjer je predvidena stanovanjska zazidava.

V postopku sprejemanja občinskega podrobnega prostorskega načrta za to območje so občinski svetniki na sredini seji z večino glasov potrdili varianto, po kateri bodo območje razdelili na 13 parcel v velikosti od 540 do 700 kvadratnih metrov. Skupno parcele obsegajo dobrih 8800 kvadratnih metrov, preostalo predstavlja javna infrastruktura.

Parcele, ki so kakšnih 500 metrov oddaljene od Rimskega vrelca v smeri proti centru Kotelj, bodo namenjene gradnji individualnih stanovanjskih hiš, za kar je bilo tudi največ interesa na dveh javnih predstavitvah, ki jih je občina že pripravila v Kotljah. “Ocenjujemo, da gre za krepko nad 13 interesentov, predvsem gre za mlade družine,” je danes dejal župan.

Občina bo območje do spomladi prihodnjega leta komunalno uredila, že v prvi polovici prihodnjega leta pa bodo lahko novi lastniki parcel po županovi oceni začeli z gradnjo.

Izhodiščna cena zemljišč na dražbi bo dobrih 50 evrov za kvadratni meter, kar je več, kot je občina za zemljišče plačala. Plačala je namreč 37 evrov za kvadratni meter, a je k temu treba dodati DDV, poleg tega bo občina naprej prodala nekaj manj zemljišča, kot ga je kupila, je pojasnil župan.

Občina je na podoben način prodajala tudi parcele na območju Kotlje 3. V zadnjih letih se je tako število individualnih hiš v Kotljah precej povečalo, s tem pa tudi število krajanov in pritisk na tamkajšnjo podružnično šolo s prvimi štirimi razredi in vrtcem.

Tega se na občini zavedajo in že razmišljajo o možnostih prostorske širitve v vrtcu in šoli. Za zdaj šole, ki so jo letos v zgornjem delu obnovili, ne nameravajo širiti, če pa se bo izkazala potreba po večji šoli, je možna gradnja prizidka, je povedal župan. Je pa predvidena širitev vrtca. Sredstva za to bo občina skušala pridobiti v okviru razpisa za energetske obnove stavb v občinski lasti.

Sicer pa je na območju ravenske občine živahno tudi na področju načrtov za gradnjo stanovanjskih blokov. Gradnje so oz. bodo možne na Čečovju in Javorniku ter v Dobji vasi.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije