Search
Close this search box.

Ob tednu gozdov potekajo po Sloveniji številne prireditve. Na Koroškem regijski kviz in naravoslovni dan (FOTO)

Od 25. do 31. maja 2019 obeležujemo Teden gozdov 2019, pod geslom »Sodelujemo z gozdom v dobro narave in ljudi«. Ob tej priložnosti potekajo po Sloveniji številne prireditve za popularizacijo gozdov in gozdarstva. Med drugim tudi na Koroškem, na območju Mežice in Vuhreda.

Zadnji teden v mesecu maju je že skoraj 50 let posvečen slovenskim gozdovom. Z vrsto prireditev in dogodkov v tem tednu želijo institucije in organizacije, ki jim je skupna skrb za slovenski gozd, opozoriti na pomen tega največjega slovenskega naravnega bogastva za blaginjo ljudi in celotne družbe ter na nujnost skrbnega ravnanja s to dediščino prejšnjih generacij.

»V okviru letošnjega tedna gozdov obračamo pogled na gozdove in gozdarstvo v samostojni Sloveniji in obeležujemo 25 letnico delovanja Javne gozdarske službe, katere večinski del izvaja Zavod za gozdove Slovenije,« so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji dogodka.

Tako v tem tednu, tednu gozdov, kot vsako leto do zdaj, potekajo po Sloveniji tudi letos številne prireditve za popularizacijo gozdov in gozdarstva v organizaciji Območnih enot Zavoda za gozdove Slovenije, podjetja Slovenski državni gozdovi d.o.o., Zavoda RS za varstvo narave, Zveze gozdarskih društev Slovenije, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, srednjih gozdarskih šol in drugih organizacij, ki delujejo v gozdnem prostoru.

Uvodna prireditev v Teden gozdov 2019: Srečanje evropohodnikov 2019 in pričetek Tedna gozdov 2019, je potekala 25. maja v Novi vasi na Blokah. Od včeraj, 27. maja, do 20. junija pa je v avli Poslovne stavbe Triglav (Dunajska 22, Ljubljana) na ogled tudi mednarodna razstava Triple wood, ki jo je odprla ministrica za kmetijstvo dr. Aleksandra Pivec.

FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Pivčeva je ob tej priložnosti izrazila zadovoljstvo, da je tudi »ministrica za gozdarstvo«. “Na ministrstvu se namreč dobro zavedamo pomena gozdov, ki so v Sloveniji osrednji krajinski gradnik, saj pokrivajo skoraj 60 odstotkov ozemlja države in tako značilno zaznamujejo našo zeleno deželo in njene prebivalce. Gozd je resnično vsestranski igralec, pravi »multitalent«, saj je proizvajalec lesa in hkrati delodajalec“, je izpostavila ministrica.

»Gozd daje živalim in rastlinam življenjski prostor. Je rezervoar za pitno vodo in dobavitelj kisika. Nesebično nam ponuja možnosti za oddih in rekreacijo. Kot trajnostno skladišče ogljika je gozd eden naših najpomembnejših partnerjev v boju proti podnebnim spremembam, ki pomaga preprečevati dvig temperatur. V zeleni Sloveniji gozd uspešno opravlja osrednjo ekosistemsko in krajinsko vlogo praktično povsod, kjer le lahko uspeva. Upravičeno se torej lahko pohvalimo, da je gozd največje slovensko naravno bogastvo, zato naj mu pripadata ustrezna pozornost in veljava,« je še dodala Pivčeva.

FOTO: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Osrednja prireditev ob Tednu gozdov 2019 bo potekala 29 maja, z dnevom odprtih vrat Gozdarskega inštituta Slovenije in Centralne enote ZGS in tiskovno konferenco ter svečano akademijo ob 25 letnici delovanja javne gozdarske službe. Prireditev bo dopolnjevala razstava največjih dosežkov in dobrih praks 25 let javne gozdarske službe in tržnica projektov – predstavitev mednarodnih projektov Zavoda za gozdove in Gozdarskega inštituta Slovenije. Svečane akademije se bo med drugim udeležil tudi državni sekretar dr. Jože Podgoršek.

Prav tako 29. maja pa bo na Centru za obšolske dejavnosti Peca nad Mežico potekal Regijski kviz o poznavanju gozda za osnovne šole, 31. maja in 1. julija pa bo Sv. Anton na Pohorju (Vuhred), organiziran naravoslovni dan. Celotne seznam prireditev po Sloveniji najdete TUKAJ.

Kot je povedal vodja kviza, Gorazd Mlinšek, se bo v znanju o gozdovih na Koroškem tokrat že 24. pomerilo 8 ekip, iz osmih različnih šol. Posamezno ekipo sestavljajo trije učenci in mentor. Če jim bo vreme dopuščalo, bodo tekmovanje izvedli po gozdu, v primeru večjega naliva pa v prostorih CŠOD. Najboljše tri ekipe pa bodo prejele tudi nagrade.

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zavod za gozdove Slovenije

Dogodki

Od 25. do 31. maja 2019 obeležujemo Teden gozdov 2019, pod geslom »Sodelujemo z gozdom v dobro narave in ljudi«. Ob tej priložnosti potekajo po Sloveniji številne prireditve za popularizacijo gozdov in gozdarstva. Med drugim tudi na Koroškem, na območju Mežice in Vuhreda.