Search
Close this search box.

Ob svetovnem dnevu Downovega sindroma so v Slovenj Gradcu pripravili pestro dogajanje

Ob Svetovnem dnevu Downovega sindroma, katerega datum simbolizira genetsko posebnost tega sindroma - dodaten kromosom na 21. paru kromosomov v vsaki človeški celici, je tudi letos v 21 krajih po Sloveniji potekal pohod z baloni. V Slovenj Gradcu pa so poskrbeli še za dodaten program.

21. marec je Generalna skupščina Združenih narodov za svetovni dan Downovega sindroma razglasila decembra 2011. Na ta dan ljudje z Downovim sindromom in tisti, ki z njimi živijo in delajo, po vsem svetu organizirajo in sodelujejo pri dejavnostih in dogodkih za osveščanje javnosti in oblikovanje enotnega svetovnega glasu, ki se zavzema za pravice, vključevanje in dobro počutje ljudi z Downovim sindromom, so zapisali v organizaciji Downs Syndrome International.

DSI – mednarodna nevladna organizacija Downov sindrom International je za leto 2023 opredelila geslo »With Us Not For Us« (Z nami, ne za nas).

Tako so danes, ob 10. uri in točno 21 minutah v 21 krajih po Sloveniji, tudi v Slovenj Gradcu, začeli s tradicionalnim pohodom z baloni. V znak podpore Downovega sindroma so si mnogi na ta dan obuli dve različni nogavici.

Na Tretji osnovni šoli Slovenj Gradec so poleg pohoda z baloni pripravili tudi nekaj dejavnosti v podporo Društvu Downov sindrom Slovenija. Osrednji dogodek se je odvil v mestnem jedru Slovenj Gradca. Med drugim so vam danes, med 9. in 12. uro, v mestni kavarni Ars Cafe kavico postregli učenci z Downovim sindromom.

Seveda niso manjkali tudi župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler in podžupan dr. Peter Pungartnik ter podžupanja Martina Šisernik. Prisoten pa je bil tudi državni svetnik in župan Občine Mislinja Bojan Borovnik.

Na trgu pred mestno kavarno je ob 10. uri potekal pester kulturni program. Sledilo pa je veselo druženje in toliko dobre energije ter srčnosti že dolgo ni bilo na enem mestu.

Otroci z downovim sindromom so res eni veliki sončki. Zelo so pozitivni, vedno so nasmejani. Če pri človeku začutijo, da mu je hudo ali pa da je v zadregi, preprosto pridejo in ga objamejo. Ničesar ne rečejo. Samo objamejo ga. Mar na tem svetu obstaja kaj lepšega?

Društvo družinam z otrokom z Downovim sindromom omogoča vključitev v različne programe, za osebe z Downovim sindromom pa izvaja vrsto aktivnosti, ki jih spodbujajo in podpirajo v njihovem razvoju, omogočajo druženje in medsebojno spoznavanje.

Druženje je bilo srčno in sončno. Strinjali smo se, da drugačnost nikakor ni napaka. Toliko iskrenosti in ljubezni je bilo danes na enem mestu, da je biti prisoten – bil privilegij. Hvala za lep pomladni dan. Dan, ki nas opominja, da nič na tem svetu ni samoumevno, da je sprejemanje drugačnosti ključno za lepši in prijaznejši jutri. Vsi dihamo isti zrak, vsi smo bitja s čustvi in današnji objemi so bili neprecenljive vrednosti.

Dogodki

Ob Svetovnem dnevu Downovega sindroma, katerega datum simbolizira genetsko posebnost tega sindroma - dodaten kromosom na 21. paru kromosomov v vsaki človeški celici, je tudi letos v 21 krajih po Sloveniji potekal pohod z baloni. V Slovenj Gradcu pa so poskrbeli še za dodaten program.