Ob sproščanju omejitvenih ukrepov tudi spremenjen protokol testiranja. Vindišar še o tem, ali razmišljajo tudi o odpravi obveznega nošenja mask

Tudi po sprostitvi omejitvenih ukrepov testiranje s hitrimi antigenskimi testi še vedno ostaja brezplačno tudi za pozitivne na testih za samotestiranje, osebe s simptomi covida-19 in tiste, ki želijo predčasno prekiniti izolacijo. Pogoj PCT bo treba še vedno izpolnjevati za sprejem v bolnišnico, ne pa tudi za obisk zdravstvenega doma.

Od danes se namreč ukinja brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi. Proračun bo kril hitre teste za dejavnosti, kjer se to še naprej zahteva, po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Franca Vindišarja pa tudi za vse prebivalce s simptomi ter tiste, ki so pozitivni na hitrih testih za samotestiranje.

Kot je pojasnil za STA, se bo oseba, ki bo pozitivna na samotestiranju, z dokazilom o pozitivnem rezultatu pri izvajalcu naročila na hitri antigenski test. Bolnike s simptomi covida-19 pa bo na testiranje s hitrim antigenskim testom ali PCR-testom naročil osebni zdravnik.

Brezplačno bo tudi testiranje za okužene z novim koronavirusom, ki bodo po sedmih dneh želeli predčasno prekiniti izolacijo. Tudi ti bolniki morajo predložiti dokazilo o pozitivnem rezultatu testiranja, pri čemer Vindišar priporoča, naj osebe, ki so v izolaciji, opravijo samotestiranje. Za potrditev okužbe pa v Sloveniji še vedno velja pozitiven izvid PCR-testa ali hitrega antigenskega testa.

Vindišar ob tem pričakuje, da se bo zmanjšalo število testirnih točk, na ministrstvu pa so pozvali javne zavode, da zagotovijo vstopne točke za testiranje.

Od danes v večini dejavnosti tudi ni več treba izpolnjevati pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), razen v zdravstvu, socialnem varstvu in zaporih. Kot je pojasnil Vindišar, je izpolnjevanje pogoja PCT nujno potrebno v primeru sprejema v bolnišnico ali v primeru invazivnih posegov, kot so endoskopija ali posegi v ustni votlini. Ni pa več potrebno za obisk zdravstvenega doma in za specialistično ambulantno obravnavno. Ob tem je še vedno treba upoštevati epidemiološke vprašalnike, je še pojasnil državni sekretar.

Kar se tiče zaposlenih v zdravstveni dejavnosti, morajo pogoj PCT še vedno izpolnjevati zaposleni v bolnišnicah, ne pa tudi zaposleni v zdravstvenih domovih.

V socialnovarstvenih zavodih, kjer so oskrbovanci nameščeni, je izpolnjevanje pogoja še vedno potrebno tako za zaposlene kot oskrbovance, enako velja tudi za zapore. Za zaposlene v teh dejavnostih je testiranje še vedno brezplačno, je še pojasnil Vidnišar.

Nošenje mask ostaja obvezno v vseh zaprtih javnih prostorih, šolah in tam, kjer ni možno zagotavljati ustrezne razdalje. Tako so maske še vedno obvezne na kulturnih prireditvah, pri čemer je denimo v kinematografih dovoljena tudi prodaja hrane. Na kulturnih prireditvah je še vedno omejeno število obiskovalcev, kar pa ne velja za nočne klube. Tam je sicer še vedno predvidena uporaba mask, če ne bo vzpostavljene ustrezne varnostne razdalje.

Maske so še vedno obvezne tudi v javnem potniškem prometu, a tam ni več omejitve števila potnikov.

Kot je še poudaril Vindišar, sicer še vedno spodbujajo delo od doma ter spoštovanje vseh ukrepov na krajih, kjer bi bilo število ljudi preveliko.

Na vprašanje, ali razmišljajo tudi o odpravi obveznega nošenja mask, pa državni sekretar odgovarja, da razmišljajo o tem, “kako pridemo popolnoma v normalno življenje”, pri čemer se bo dinamika sproščanja prilagajala trenutnim razmeram.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije