Search
Close this search box.

Ob rojstnem dnevu mesta Ravne znani prejemniki letošnjih občinskih nagrad

Danes je praznik Občine Ravne na Koroškem, dan, ko so leta 1952 slovenski poslanci izglasovali zakon, da postanejo Ravne na Koroškem mesto. 

Letošnji praznik pa je nekoliko drugačen, saj ga na Ravnah praznujejo skupaj z največjim krščanskim praznikom – veliko nočjo. A ti prazniki so letos zelo drugačni, predvsem zaradi epidemije novega koronavirusa. Zaradi izredne situacije, ki je ustavila svet, bodo občinski praznik tokrat praznovali doma.

Ob tej priložnosti se je oglasil tudi ravenski župan dr. Tomaž Rožen, ki je na svoji Facebook strani zapisal: “Danes je praznična matematika: velika noč + občinski praznik – koronakriza = nedelja 12.04.2020. Malo za šalo. malo zares. Vsem voščim za veliko noč in čestitam za občinski praznik. Na Ravnah dvojno praznujemo in vsaj v smislu veselja in upanja se ne pustimo koronakrizi. Hkrati pa ostajamo zavezani resnosti spopadanja z epidemijo. Čestitam vsem občankam in občanom in vsem, ki se počutite ravenčani in ravenčanke za naš skupni praznik. Bodimo ponosni nase in svojo občino. Vsi vemo, da ni pri nas vse idealno, toda na praznični dan se spomnimo in obeležimo dobre in odlične stvari ter ljudi. Ravne so sodobna, razvita, urejena, urbana občina z obdanim lepim podeželjem in naravo.” Dodal je še, da so zaradi koronavirusa odpadle slovesnosti, vseeno pa imamo praznik. Tako bodo izpostavili tudi njihove najboljše ljudi: nagrajence, ki izstopajo in so prejemniki priznanj, nagrad in plaket za leto 2020. Vsem je zaželel lep nedeljski dan, praznovanje velike noči in tudi občinskega praznika.

Ob letošnjem prazniku bodo na ravneski občini podelili nagrado Občine Ravne na Koroškem, dve veliki plaketi Občine Ravne na Koroškem, veliko Prežihovo plaketo, dve Prežihovi plaketi za dosežke na področju kulture v letu 2019, in dve veliki Klančnikovi plaketi. Priznanja bodo prejemnikom osebno vročili ob primerno slovesni priložnosti v prihodnosti.

NAGRAJENCI OB OBČINSKEM PRAZNIKU OBČINE RAVNE NA KOROŠKEM 2020

NAGRADO OBČINE RAVNE NA KOROŠKEM PREJME:

MILAN ŠKAFAR: Za njegovo dolgoletno družbeno in politično udejstvovanje v raznih organih in funkcijah v lokalni skupnosti.

Milan Škafar je v lokalni politiki prisoten več kot 20 let, v občinski svet je bil na zadnjih volitvah izvoljen že šestič – in je edini s tako dolgim statusom. V tem obdobju je sooblikoval podobo kraja praktično na vseh področjih, ki jih občina kot institucija pokriva. Sodeloval je skoraj v vseh projektih, ki so se v tem obdobju izvajali – od kulturno družbenega življenja, do čisto konkretnih obnov mesta Ravne na Koroškem, posebej pri razvoju srednjega šolstva. Trenutno je član Komisije za volitve in imenovanja, podpredsednik Odbora za zdravstveno varstvo in Predsednik UO LAS Mežiške doline.

VELIKO PLAKETO OBČINE RAVNE NA KOROŠKEM PREJME:

DRUŠTVO UPOKOJENCEV RAVNE NA KOROŠKEM: Za dolgoletno uspešno delovanje društva ter izjemen in trajen prispevek k ugledu in razvoju Občine Ravne na Koroškem.

Društvo upokojencev Ravne na Koroškem je bilo ustanovljeno 17. 12. 1950 in bo letos zabeležilo 70 let delovanja. Skozi vso obdobje društvo skrbi za dobro počutje vseh starejših v tretjem življenjskem obdobju v občini, tako da jim nudi možnost aktivnega sodelovanja, utrjevanje prijateljskih vezi med njimi, in za kulturne in športne dosežke, ki so na voljo članom društva. 

Za razvoj občine sta ključna projekta Društva upokojencev Ravne – Starejši za starejše, ki se izvaja že 12 let, lani nagrajen z evropskim priznanjem, in projekt Mlajši za starejše.

VELIKO PLAKETO OBČINE RAVNE NA KOROŠKEM PREJME:

EMIL PUŠNIK: Za dolgoletno udejstvovanje na področju gasilstva ter izjemen in trajen prispevek k ugledu in razvoju Občine Ravne na Koroškem.

Emil Pušnik gasilski častnik I. stopnje, predsednik UO PGD Kotlje od leta 2003, že več kot 17 let uspešno vodi, zastopa in predstavlja PGD Kotlje. Član gasilskega društva je od leta 1990. V času njegovega aktivnega delovanja je PGD Kotlje osvojilo največje uspehe v gasilsko športnih disciplinah – starejši člani so postali državni prvaki. Za pokal GZS so v letih 2017 in 2018 osvojili skupno drugo mesto.

Emil Pušnik je del operativne enote od leta 1997, ter član upravnega odbora gasilske zveze Mežiške doline in podpredsednik gasilske zveze Mežiške doline.

VELIKO PREŽIHOVO PLAKETO PREJME:

RUDI MERKAČ: Za njegovo dolgoletno udejstvovanje na področju ljudskega petja ter izjemen in trajen prispevek k razvoju kulture v Občini Ravne na Koroškem.

Rudi Merkač poje pri zboru Šentanelski pavri že preko 50 let, bil pa je tudi eden od najaktivnejših pobudnikov ustanovitve Mešanega pevskega zbora Ludvika Viternika Strojnska Reka, ki je leta 2018 slavil 30 letnico. Za zbor iz Strojnske Reke je 16 let opravljal  funkcijo predsednika zbora. Leta 2017 je napolnil desetletje članstva pri Mešanem pevskem zboru Župnije Ravne. Od leta 2010 je član Ravenskih kolednikov. Rudi Merkač velja za ambasadorja ljudskega petja. Danes, ko se slovenska in z njo koroška pesem vse manj slišita, je njegov prispevek k ohranjanju tega bogastva neprecenljiv.


PREŽIHOVO PLAKETO ZA DOSEŽKE NA PODROČJU KULTURE V LETU 2019 PREJME:

VID JAMNIK: Za izjemne glasbene dosežke v preteklem letu.

Vid Jamnik je leta 2018 Summa cum Laude diplomiral kot študent dvojne študijske smeri – performance in jazz kompozicija, na Berklee College of Music v Bostonu (ZDA). Njegovi posnetki so bil uvrščeni na dve kompilacijski zgoščenki Jazz Slovenia (2015, 2019), ki predstavljata najboljše s slovenske jazz scene.

Trenutno je študent magistrskega študija na Manhattan School of Music v New Yorku (ZDA), pri profesorjih Joeu Lockeu, Stefonu Harrisu in Miguelu Zenónu. S svojo zasedbo Urgent Detergent se je leta 2015 uvrstil v finale EBU European Jazz Competition na Nizozemskem,  leta 2019 pa je zasedel drugo mesto na 7 Virtual Jazz Competition.

Od leta 2007 na Ravnah soorganizira tradicionalne koncerte jazza v sklopu abonmaja Jazz Ravne in Festivala slovenskega jazza. Od leta 2017 je umetniški vodja pionirskega projekta Viva Jazz Forma. Vid Jamnik je Balter Mallets Artist.

PREŽIHOVO PLAKETO ZA DOSEŽKE NA PODROČJU KULTURE V LETU 2019 PREJME(JO):

RAVENSKI KOLEDNIKI, POD VODSTVOM G. JEROMLA: Za kulturno in človekoljubno udejstvovanje in širjenje tradicionalnega slovenskega običaja v preteklem letu.

Ravenski koledniki so člani kulturnega društva Svitanje in nekdaj tudi mešanega cerkvenega pevskega zbora Ravne. Skupino kolednikov je pred 50 leti ustanovil Ivan Jeromel, ki je še danes vodja skupine. V dolgoletnem ustvarjalnem opusu so obudili tradicionalni slovenski običaj koledovanja, ki po vsej občini Ravne prinaša veselo novico, občanom voščijo, pojejo in obenem zbirajo prispevke za človekoljubne in pastoralne projekte po svetu.

Ravenski koledniki so letos s svojo predanostjo z nastopi zbrali nekaj sto evrov za človekoljubne organizacije v občini Ravne.

Poseben prispevek k ohranjanju dediščine je vključenost v projekt koroškega koledovanja in v projekt vseslovenskega koledovanja, kjer se zbrani denar namenja za slovenske človekoljubne dejavnosti izvajane v tujini, zlasti v Afriki.

VELIKO KLANČNIKOVO PLAKETO PREJME:

HENRIK MEDVEŠEK: Za dolgoletno delovanje na področju športa in rekreacije ter za razvoj športa v Občini Ravne na Koroškem.

Henrik Medvešek je bil že v rani mladosti vsestransko aktiven športnik. Leta 1970 je bila pri ŠD Fužinar ustanovljena Športna šola za plavanje in profesionalno delo je prevzel profesor Henrik Medvešek. Leta 1978 je profesionalno trenerstvo zamenjal s šolskim delom kot športni pedagog na Gimnaziji Ravne na Koroškem, kjer je bil do upokojitve koordinator v športnih oddelkih, v plavalnem klubu pa je prevzel funkcijo strokovnega vodenja. Bil je tudi trener in selektor slovenske triatlonske reprezentance, vodil je mladinsko reprezentanco na evropskem prvenstvu v Kaposvari in člansko reprezentanco na evropskem prvenstvu v Stockholmu. Leta 2004 je ponovno prevzel trenersko delo in odtlej skrbi za vzgojo mlajših dečkov in deklic, ki se uvrščajo v vrh slovenskega plavanja.

Henrik Medvešek je s 50 letnim delom kot trener in strokovni vodja dal pečat ravenskemu športu in slovenskemu plavanju.

VELIKO KLANČNIKOVO PLAKETO PREJME:

BENO JELEN: Za dolgoletno delovanje na področju športa in rekreacije ter za razvoj športa v Občini Ravne na Koroškem.

Beno Jelen je kot osnovnošolec aktivno treniral nogomet pri NK Peca, v Črni na Koroškem, nadaljeval kot mladinec in član, ter ga v klubu igral do selitve na Ravne na Koroškem, kjer je nadaljeval z  igranjem  v  veteranski ekipi Fužinarja. Za sabo ima več kot 50 udeležb na polmaratonih, 10 gorskih tekov in maraton.

V različnih ekipah se je več let udeleževal teka trojk, udeležil se je tudi ekstremnega tekmovanja Dolomitenmann, v gorskem teku, jadralnem padalstvu, kajaku in gorskem kolesarstvu.

Leta 1996 se je zaposlil na OŠ Juričevega Drejčka in prevzel mentorstvo namiznega tenisa. Interesno dejavnost namiznega tenisa je vodil več kot 16 let, v tem času pa so učenci osvojili 6 naslovov državnih prvakov.

VIR: Občina Ravne, FB Tomaž Rožen, BESEDILO (prejemniki nagrad): Občina Ravne

Dogodki